Halaman

18 May 2011

Pesona reka bentuk astaka Majlis Tilawah al-Quran 2011

Oleh: Aida Abd RahmanDi sebalik kejayaan penganjuran Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Negeri Tahun 1432 Hijrah /2011 Masihi di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu baru-baru ini, turut menarik perhatian tetamu adalah reka bentuk astaka sebagai tempat qari dan qariah memperdengarkan bacaan mereka berdiri megah dengan konsep dan tatarias yang cukup mempesonakan.

Astaka yang dihasilkan Bahagian Arkitek, Jabatan Kerja Raya Terengganu dengan konsep reka bentuk bertemakan 1Malaysia, 1Ummah mengaplikasikan warna tema bagi pentas mengaji.

Warna merah bagi logo 1Malaysia, melambangkan perpaduan keseluruhan rakyat Malaysia, biru pula melambangkan perpaduan yang dijalinkan oleh rakyat, manakala kuning melambangkan ketua negara, Yang di-Pertuan Agong .

Sementara kedudukan panel-panel yang berlapis dan saling bersentuhan antara satu sama lain melambangkan sikap ummah yang saling bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati sesuatu visi seperti kebersamaan, kekitaan dalam sama-sama menikmati kemajuan serta kemakmuran.

Manakala replika al-Quran pada puncak pentas utama itu menunjukkan kehebatan sirah junjungan yang diturunkan Allah s.w.t kepada Nabi Muhammad s.a.w yang dijadikan panduan sepanjang zaman.

Bilangan tujuh panel di sekeliling pentas mengaji pula menunjukkan tujuh daerah di Terengganu yang bersatu di bawah satu kepimpinan, diikuti enam panel yang membawa pengertian enam Rukun Iman, sementara lima garisan biru, kuning dan merah di atas pentas mengaji menunjukkan lima Rukun Islam.No comments: