Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

18 March 2011

Wanita Pertama lancarkan simposium tekstil Asean ke-3

Oleh: Aida Abd Rahman


Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah (kiri) akan berkenan menyempurnakan Malam Gala Simposium Tekstil Tradisional Asean Ke-3 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terenggganu pada 22 Mac ini, manakala (gambar kanan) Datin Seri Rosmah Mansor, bakal melancarkan Simposium Tekstil Tradisional Asean Ke-3 pada 21 Mac 2011.

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, bakal melancarkan Simposium Tekstil Tradisional Asean Ke-3, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terenggganu pada 21 Mac ini.

Malam gala pada 22 Mac pula dijadualkan akan disempurnakan oleh Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.
Simposium dua hari itu bakal menghimpunkan peserta negara Asean seperti Singapura, Indonesia, Brunei, Kemboja, Thailand dan Vietnam, selain negara sokongan Asean seperti Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, Korea dan Australia.

Malaysia akan menjadi tuan rumah simposium kali ini selepas simposium pertama kali diadakan di Jakarta, Indonesia pada 2005 dan di Manila, Filipina pada 2009.

Terengganu dipilih lokasi simposium bagi Malaysia kerana terkenal sebagai negeri pengeluar batik dan songket selain berhasrat menjadi pusat pembangunan tradisi tekstil di rantau ini.Simposium anjuran bersama Kerajaan Terengganu dengan ASEAN Foundation yang berpejabat di Jakarta bertujuan berkongsi teknologi dan elemen tekstil dari sudut seni berkaitan cara penghasilan serta pengekalan tekstil di rantau Asean.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera berkata pertama kali Terengganu menjadi tuan rumah simposium seumpama ini bagi pihak Malaysia yang antara lain bertujuan mengenal pasti punca atau asal usul songket dan tekstil Asean.

Katanya, program itu juga bagi memastikan tekstil yang selama ini menjadi tradisi ASEAN akan terus hidup dan diminati generasi muda.

"Yang lebih penting lagi ialah untuk mengenal pasti bagaimana Asean hendak menghadapi cabaran supaya tekstil mereka tidak pupus pada masa akan datang.

"Seramai 330 peserta terdiri daripada para pengusaha, pemilik syarikat, pencinta seni songket dan tekstil akan hadir," kata Mohamed.

Dato’ Mohamed berkata Terengganu sendiri telah mempromosi songket dan batik ke negara-negara Eropah tahun lepas.