Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

17 March 2011

UMT wujud program baru

Oleh: Esah Abdullah

Usaha Universiti Malaysia Terengganu (UMT) memperkenalkan program pengajian dalam bidang Forensik Sains mendapat komen positif daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, usaha UMT itu sangat relevan dan ada kaitan dengan aspek penyiasatan sekali gus mampu meningkatkan keupayaan PDRM dalam penyiasatan.

“Dalam kemajuan teknologi hari ini, keupayaan sains penting membantu penyiasatan polis untuk mendapat fakta sebenar yang perlu disokong dengan keupayaan saintifik,” katanya di majlis makan malam UMT di Ri-Yaz Heritage, Pulau Duyong, Kuala Terengganu.

Katanya, PDRM sudah ada pengajian Forensik Sains dan mempunyai pakar dalam bidang berkenaan tetapi bidang ini masih mempunyai ruang untuk berkembang.

Tan Sri Ismail juga melahirkanrasa yakin dengan keupayaan tenaga pengajar yang ada di UMT dan amat sesuai untuk disebarkan kepada pihak polis.