Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

15 September 2011

UCSI & Ukom anjur program kesihatan

Oleh: Amirullah OthmanProgram pemeriksaan kesihatan secara percuma anjuran UCSI Universiti dan Unit Komunikasi Negeri (Ukom) di Kampung Temala Hilir, baru-baru ini menggembirakan kira-kira 500 penduduk kampung yang terlibat dengan program berkenaan.

Program yang melibatkan pelajar bidang perubatan dari UCSI Universiti itu diadakan dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung ( JKKK) Temala Hilir, Marang.

Program itu yang diadakan di Balai Raya Kampung Temala Hilir, mensasarkan pesakit yang terdiri daripada warga emas, kanak-kanak di Kampung Temala Hilir dan kampung-kampung sekitarnya.

Ternyata program seumpama ini sangat mengembirakan penduduk sekitarnya kerana mereka tidak perlu bersusah payah ke klinik dan hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Seramai 30 pelajar perubatan dari UCSI terlibat dalam memberikan pemeriksaan kepada penduduk kampung tersebut.

Pengerusi JKKK Kampung Temala Hilir, Encik Yahya Muhammad berkata , kampung itu dipilih apabila pemerhatian dan kajian selama sebulan oleh UCSI Universiti menepati ia memenuhi kriteria yang dikehendaki.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak UCSI dan Ukom yang turut bekerjasama menjalankan program ini,” katanya kepada Teganukita.

Beliau berharap program seumpama itu dapat diteruskan pada masa-masa akan datang kerana ia mampu merapatkan perhubungan antara penduduk setempat, pelajar IPT dan IPTA serta kerajaan Negeri Terengganu.