Halaman

21 January 2014

Sabri tinjau masalah hakisan di Sungai Payong.

TINJAU...Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor bersama Pengerusi JKKK Kampung Payong, Osman Ismail dan beberapa penduduk sedang meninjau keadaan sebuah sungai  yang terhakis teruk sehingga menghampiri sebatang jalan dan kawasan sekolah kampung itu, di Kampung Payong, Langkap, semalam.

Sungai itu yang terhakis akibat aliran air yang deras yang membadai tebing setiap kali musim tengkujuh kini menjadi semakin luas dan berkemungkinan akan menghakis jalan itu dan memasuki kawasan sekolah sekiranya tidak ditambak.

Menurut seorang penduduk,kira-kira 0.3 hingga 0.5 meter tebing akan runtuh setiap kali musim tengkujuh dan sungai itu yang dulu keluasannya kira-kira 30 meter kini melebihi 200 meter dalam tempoh tujuh tahun lalu.

Sementara itu, dalam tinjauannya, Dato' Sabri akan berusaha menyelesaikan masalah itu supaya runtuhan itu tidak merosakan jalan dan kawasan sekolah.

"Insya Allah, kita akan meminta JPS (Jabatan Parit Dan Saliran) segera mengatasi masalah ini kerana ia boleh merosakan infrastruktur jalan dan sekolah jika dibiarkan.

"Saya juga bercadang untuk menjadi kawasan ini satu mini reakrasi apabila masalah hakisan ini dapat diatasi kerana kawasan sungai ini cantik dan ia juga sering menjadi tumpuan ramai untuk berkelah ataupun berkhemah," katanya.-oleh: Aminudin Ismail.

 

No comments: