Halaman

24 January 2014

Sekitar Program Cakna Rakyat Dun Permaisuri, hari ini.(jumaat)

Mohd Jidin (kanan)  dan Che Zul (baju merah) bergambar kenangan bersama sebahagian peserta Cakna Rakyat.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI kira-kira 30 peserta yang terdiri daripada dua wakil rakyat, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Pemuda, Puteri UMNO dan beberapa penduduk menyertai Program Cakna Rakyat Dun Permaisuri 2014, hari ini.

Sebanyak 12 buah rumah wargatua dan pesakit dikunjungi dalam program itu yang membabitkan lima buah kampung iaitu Kampung Banggol, Kampung Permaisuri, Kampung Bukit Kemudu dan Kampung Tasek dan Kampung Buluh Hilir.

Antara rumah yang dikunjungi ialah sebuah rumah wartua, Zainab Sulaiman yang berusia 108 tahun di Kampung Banggl yang kini masih kelihatan sihat dan mampu berjalan.

Sebuah lagi rumah juga di Kampung Banggol ialah rumah seorang wanita, Zainun Sulong yang mengalami kecacatan akal yang tinggal bersama bapanya, Solong Taib, 75.

Ketika di rumah Zuwariyah.
Sebuah lagi rumah yang dikunjungi Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh dan Adun Permaisuri Dato' Mohd Jidin Shafee itu ialah seorang pesakit saraf iaitu di Kampung Buluh Hilir iaitu rumah Zuwariyah Adi, 29, yang mengalami penyakit saraf sejak berusia 23 tahun.

Mohd Jidin berkata, lawatan ini adalah sebagai rutin wakil rakyat di Parlimen Setiu untuk mamastikan janji-janji pilihanraya dahulu dilaksanakan serta bagi mewujudkan silaturrahim antara pemimpin dan rakyat.

"Insya Allah, selepas ini kita akan mengunjungi beberapa kampung lain pula untuk mengenalpasti apa-apa permasalahan penduduk dan kita akan membantu mereka," katanya.

Dalam lawatan itu, selain menyelasaikan beberapa masalah penduduk, pesakit yang dikunjungi juga diberi sejumlah wang sumbangan bagi meringankan bebanan mereka.

Turut hadir ialah Ketua Wanita UMNO Setiu, Wan Nasiah Wan Majid, Ketua Puteri UMNO Setiu, Norfuzilawati dan SU UMNO Setiu, Mohd Azmi Nazir.
Bergambar kenangan di Kampung Tasek.

Wan Nasiah bersama seorang penduduk Kg.Buluh Hilir.

Rumah Wargaemas di Kampung Permaisuri.

Sedang berbincang pasal jalan.

Mohd Jidin bersama wargaemas, Mijah Yasin.

Rumah Sulong Taib di Kampung Banggol.

Isteri Cik Zul menyumbang wang kepada seorang wargatua.

YB Zul berbincang sesuatu di rumah seorang penduduk Kg.Tasek.

Di rumah Seti Fatimah, Bukit Kemudu.


Berkunjung ke rumah ibu tunggal di Kampung Buluh Hilir.

Seorang wargatua di Kampung Tasek.

Menjamu selera di Perkarangan Masjid Banggol.

Menjamu selera sebelum bergerak

Che Zul bersama seorang JKKK Kampung Tasek.

Rumah seorang wargatua di Bukit Kemudu.

 

No comments: