Halaman

23 January 2014

ANTARTIKA: ORANG LAIN TELAH LAMA KE SANA MENCARI PELUANG DAN MENGENAL PASTI SUMBER YANG ADA....

“Saya menyokong penuh lawatan kerja Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said ke Anrtartika, “ kata Exco Kerajaan Negeri, Ghazali Taib selaku Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-Tugas Khas Negeri.

Katanya, program lawatan ke Antartika merupakan usaha merealisasikan kerjasama Malaysia dengan Chile bagi tujuan di kutub selatan sebagaiamana perjanjian kerjasama telah ditandatangan semalam.

Pemergian Menteri Besar Terengganu ke sana bersama sekumpulan penyelidik untuk melihat apakah pontensi dan peluang kita di sana kerana pihak lain telah lama menjalankannya, kata YB Ghazali.

“Kita semua maklum kawasan antartika sangat kaya dengan sumber alam yang belum di terokai seperti petroleum , emas dan galian lain-lain, kawasan ini juga kaya dengan sumber maritim yang boleh di majukan,” ujarnya.

Oleh itu kita tidak boleh ketinggalan dan hanya menjadi penonton melihat negara orang lain berlumba-lumba mencari peluang serta mengenal pasti sumber yang ada di sana untuk dieksploitasi suatu hari nanti, katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Ajil, Terengganu.


No comments: