Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

13 March 2012

35 pelajar Jepun timba pengalaman di Terengganu

Oleh FAUZI MOHD


Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran negeri, Encik Hashim Mohd Zin.

Seramai 35 pelajar serta tiga guru pengiring dari Jepun akan berkampung selama seminggu di Terengganu bermula 25 Mac ini dalam program Homestay Pelajar Antarabangsa Jepun ke Malaysia.

Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran negeri, Hashim Mohd Zin berkata, program kerjasama Kementerian Pelajaran dan Kelab Antarabangsa Hiroshima bagi bertukar pengalaman berkaitan sistem pendidikan sekali gus membina rangkaian persahabatan sejagat.

Menurutnya, peserta program akan tinggal bersama keluarga angkat di Terengganu yang terdiri daripada guru Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman I, Kuala Terengganu dan Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat (Serikandi).

“Selain Program Sekolah Berkembar di sekolah-sekolah terpilih, peserta akan didedahkankan dengan aktiviti kebudayaan tempatan seperti mengayam tikar, mencanting batik, tenunan songket serta membina dan menaikkan wau.

“Turut diadakan lawatan ke pusat pertukangan bot tradisional di Pulau Duyong, Kota Lama Pulau Duyong, Taman Tamadun Islam, Muzium Terengganu sebelum menyertai permainan tradisional di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail di Telaga Batin,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Hashim, Terengganu yang menerima jolokan ‘Negeri Anjung Ilmu’ menjadi destinasi kelima selepas Selangor, Kedah, Melaka dan Negeri Sembilan sejak program itu diperkenalkan pada tahun 2001.

“Di Terengganu, peserta akan berinteraksi dan mempelajari budaya tempatan melalui aktiviti bersama seperti gotong-royong memasak bubur lambuk, membuat kraftangan dari kulit siput dan gubahan bahan yang terbuang.

“Satu majlis makan malam bersama Srikandi Terengganu akan diadakan di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk yang turut dihadiri Yang Dipertuanya, To’ Puan Seri Norliza Mahmud,” ujarnya.