Halaman

21 August 2013

SATU akan bina dua loji

Oleh: Suriati Ali

Syarikat Air Terengganu (SATU) akan membina dua loji simpanan air membabitkan Kampung Kepong, Kuala Terengganu dan Kampung Bukit Sah, di Kemaman.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Haji Husain Embong, berkata hasil kajian yang dibuat mendapati kapasiti keupayaan 12 loji yang sedia ada di negeri ini hampir mencapai tahap maksimum.

 Katanya, kemudahan yang ada sekarang tidak dapat menampung dan kajian yang dibuat mendapati perlu kedua-dua loji baru amat diperlukan bagi menampung bekalan air bersih kepada pengguna terutama Kuala Terengganu dan di Kemaman yang kini pesat dengan pembangunan perindustrian.


"Kita sudah bersiap sedia dan mengenalpasti lokasi pembinaan dua loji baru ini, cuma hanya menunggu lampu hijau daripada kerajaan negeri untuk meluluskan peruntukan kira-kira RM1.2 bilion..

"Pihak kami akan menjangkakan jika loji baru ini tidak menjadi kenyataan, pengguna akan menghadapi masalah bekalan air menjelang tahun 2017 atau 2018,” katanya kepada pemberita, baru-baru ini.

Katanya, hasil kajian mendapati sekiranya dalam tempoh lima tahun dari sekarang, dua loji baru ini tidak dibina, pengguna terutama di daerah Kuala Terengganu dan sebelah Utara akan menghadapi masalah bekalan air yang teruk.

 "Bayangkan jika pembinaan baru bermula 2015 dan ia dijangkakan siap tahun 2018 dan pada tahun itu, kita menjangkakan pengguna akan menghadapi masalah luar biasa jika berlakunya kemarau atau kerosakan besar disebabkan loji sedia ada di tahap maksimum," katanya.

Haji Husain turut memberitahu mahu mempercepatkan pembangunan infrastruktur bekalan air dari segi penukaran paip baru dan pembinaan loji baru bagi menjamin bekalan air yang selesa kepada seluruh rakyat Terengganu menjelang tahun 2030.

 

No comments: