Halaman

20 August 2013

Pameran Air Tangan 22 Ogos - 21 Oktober

Oleh: Aida Abd Rahman

Muzium Negeri Terengganu berjaya mengumpul 250 koleksi lukisan yang memenangi hadiah utama pertandingan Melukis Citra Terengganu bermula 2005 hingga 2013.

Koleksi itu menjadi kebanggaan muzium kerana memiliki signifikan dari sudut sejarah serta perincian seni yang jitu.

Jurucakap muzium negeri berkata, pihaknya mengambil peluang untuk menonjolkan karya hebat itu kepada orang ramai menerusi Pameran Air Tangan yang berlangsung pada 22 Ogos hingga 21 Oktober ini.


“Kemunculan acara ini dianggap istimewa kerana ia membuka lembaran baru bagi pelukis mencurahkan bakat serta daya krestiviti masing-masing selain menjdi pencetus budaya menyayangi warisan sendiri di kalangan masyarakat umum.

 “Pertandingan dianjurkan bertemakan Citra Terengganu yang berpaksikan kepada budaya, sejarah, alam sekitar Terengganu itu sendiri,” katanya.

Katanya, buat julung kalinya, muzium negeri dengan berbesar hati menonjolkan koleksi terpilih citra melalui Pameran Air Tangan ini.

Menurutnya, muzium negeri mengharapkan agar ramai pelukis dan pencipta seni membuat peluang untuk menghayati aspirasi seni citra Terengganu.

“Bagi karyawan yang sudah menghasilkan karya berprestijini, pihknya berterima kasih dan berbangga dengan komitmen yang diberikan sepanjang penganjuran pertandingan itu.

“Pameran bertujuan memberi apresiasi terhadap seni lukis tanah air dengan memgumpul karya-karya terpilih dalam satu pameran,” katanya.

Katanya, pameran itu juga mampu memberi pendedahan dan maklumat kepada masyarakat mengenai citra negeri menerusi seni lukis.

Selain itu, pameran itu sebagai menyokong dan menyuntik motivasi kepada pelukis tanah air dalam proses kreativiti seni mereka.

Malah, ia juga diharap sebagai kaedah mempromosikan pertandingan Citra Terengganu yang merupakan sebagai satu aktiviti tahunan jabatan serta mengisi program muzium ke arah memperkasakan warisan menerusi medium seni lukis.

 

No comments: