Halaman

20 August 2013

Utamakan kebersihan di kedai makan

Oleh; Esah Abdullah 
Gambar oleh Zulkipli Putra

Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diminta membuat pemantau lebih kerap terhadap kedai-kedai makan di negeri ini dalam usaha menjaga imej negeri di mata pelancong sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT ) tahun ini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri YB Mahdi Musa (gambar) berkata pemantau secara lebih kerap penting kerana terdapat kealpaan kalangan pengusaha kedai makan menjaga kebersihan terutama di bahagian belakang premis.

“Kita tidak mahu kebersihan hanya kelhatan dibahagian hadapan sebaliknya penekanan perlu dibuat secara keseluruhan termasuk dibahagian dapur serta tandas,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kursus Latihan Pengendali Makanan 2013 (KLPM) di Grand Puteri Hotel Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pembangunan Kemahiran Terengganu (Tesdec) Haji Che Razali Adis dan Pegawai Kesihatan Kuala Terengganu, Encik Mohamad Muda.

Katanya, semua pengusaha makanan di negeri ini juga mesti memberi keutamaan terhadap kebersihan makanan dan juga persekitaran tempat beroperasi dalam usaha pencegahan penyakit bawaan makanan yang kerap berlaku sekarang.

Beliau juga mengingatkan pengusaha kantin sekolah dan asrama agar mengambil berat mengenai pemilihan sayuran untuk kegunaan harian dan dibersihkan dengan teliti sebelum dimasak.

Sehubungan itu katanya, Tesdec telah dilantik sebagai Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sejak 2007 dan satu-satunya SLPM milik kerajaan negeri.

Sehingga ini katanya, kira-kira 1,200 orang peserta telah berjaya menjalani kursus berkenaan yang diberikan secara percuma di Tesdec dan diadakan 14 siri kursus setahun.

Pada majlis berkenaan seramai 32 orang pengusaha makanan, pemilik kedai makan dan pengusaha kantin telah menerima sijil tamat kursus yang disampaikan oleh YB Mahdi yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Tesdec.

 “Pemiliki sijil KLPM diiktiraf di seluruh negara dan tanpanya mereka tidak dibenarkan untuk membuka kedai makan atau berkaitan dengannya,” katanya.
 

No comments: