Halaman

18 August 2013

MB lancar Perayaan Bulan Kemerdekaan Ke-56 esok

Kerajaan negeri akan melancarkan Perayaan Bulan Kemerdekaan Ke-56 dan Kempen Kibar Jalur Gemilang peringkat negeri Terengganu di Dewan Konvensyen, Taman Tamadun Islam, petang esok.

Menteri Besar, Dato’ Seri haji Ahmad Said, pemimpin kanan kerajaan negeri dan ketua-ketua jabatan agensi negeri dan Persekutuan akan hadir bagi memeriahkan majlis yang dijangka bermula jam 2.30 petang.

Majlis tersebut akan dimulakan dengan nyanyian Lagu Negaraku dan 1Malaysia, diikuti persembahan Sajak Malaysiaku Bedaulat: Tanah Tumpahnya Darahku.


Selepas itu, Pengerusi Jawatankuasa Agung Sambutan Perayaan Bulan Kemerdekaan Ke-56 Peringkat Negeri Terengganu Tahun 2013, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang, akan menyampaikan kata-kata aluan.

Menteri Besar kemudiannya akan menyampaikan ucap utama dan seterusnya menyempurnakan majlis pelancaran sambutan berkenaan. Selepas itu, upacara perarakan masuk 56 Bendera Malaysia oleh RAMD/TLDM dan diikuti upacara menaikkan bendera Malaysia.

Menteri Besar kemudiannya menyampaikan bendera Malaysia kepada pegawai-pegawai daerah.

Majlis itu berakhir dengan gimik pelancaran melekatkan Bendera Malaysia dan sticker Hari Kemerdekaan Ke-56 di kenderaan jabatan negeri, persektuan dan lain-lain agensi.

 

No comments: