Halaman

20 August 2013

Tesdec rancang perkenal kursus Teknologi Solar

Oleh; Esah Abdullah 
Gambar oleh Zulkipli Putra

Pusat Latihan Kemahiran Terengganu (Tesdec) merancang memperkenalkan kursus baru iaitu Teknologi Solar mulai tahun depan.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Tesdec, Haji Che Razali Adis berkata, perancangan ini lahir setelah melihat kepentingan dan keperluan yang meningkat dalam kehidupan harian masyarakat.

“Setakat ini kita masih dalam kajian dan perbincangan untuk melaksanakan kursus ini dan jika tidak ada aral kita akan membuat pengambilan pelajar tahun depan,” katanya kepada pemberita di majlis perasmian Kursus Latihan Pengendali Makanan 2013 di Grand Puteri Hotel Kuala Terengganu hari ini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, YB Mahdi Musa telah merasmikan kursus berkenaan.

Katanya, setakat ini Tesdec menawarkan enam program kemahiran serta dua program diploma di Kolej Tesdec iaitu program Diploma of Engineering Teknologi in Automotif Maintenance dengan kerjasama Universiti Kuala Lumpur dan Sijil Sains (program Pra Diploma).

“Dua sijil kecekapan kemahiran Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) serta Suruhanjaya Tenaga (ST) iaitu Pendawaian Fasa Tunggal,” katanya.

Katanya dalam usaha mengurangkan pengangguran kalangan graduan, Tesdec turut menawarkan sembilan program lepasan diploma dan siswazah serta program Terengganu Graduate Attachment Scheme (T-Gas).

“Program ini khas untuk memberi pendedahan dan pengalaman bekerja kepada anak tempatan selama enam bulan di agensi terpilih dengan diberi elaun bulanan RM600,” katanya.

Menurutnya program lain turut dilaksanakan termasuklah Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) Kementerian Kesihatan Malaysia, Skim Perantisan Bioteknologi (CJ Bio Malaysia)dan Skim Perantisan Tesdec-Eastern Steel.
 

No comments: