Halaman

10 May 2013

ADUN Kota Putera Mohd Mahdi akan beri tumpuan kepada generasi muda


ADUN Kota Putera Mohd Mahdi Musa melawat pesakit

Oleh: Mohammad Ishak

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, merancang untuk mempelbagaikan aktiviti kepada generasi muda bagi mempastikan sokongan golongan berkenaan kepada Barisan Nasional (BN) dapat ditingkatkan bagi tempoh lima tahun.

Mohd Mahdi calon Pemuda Umno yang memenangi kerusi berkenaan baru-baru ini berkata selaku Ketua Pemuda Umno Bahagian Besut, beliau akan mempastikan lebih banyak pengisian program untuk orang muda dilaksanakan mulai sekarang.

Katanya, selain program berbentuk keagamaan dan kemasyarakatan usaha juga akan dilakukan untuk menerapkan nilai-nilai kepemimpinan dan semangat patriotik kepada orang muda.

Menurutnya, usaha perlu dilakukan sekarang menerusi aktiviti Pemuda dan Puteri Umno bagi menggerakkan semangat genesai muda yang kini dilihat tidak memihak kepada BN.

“Saya juga mencadangkan Kementeria yang bertanggungjawab terhadap belia perlu memberi focus terhadap belia dengan menghidupkan kembali persatuan belia di seluruh negara,” katanya.

Mohd Mahdi diminta mengulas mengenai sikap golongan muda yang tidak menyokong BN pada PRU13 sebaliknya banyak yang memihak kepada pembangkang.

Beliau berkata, Kementerian Belia hendaklah melakukan perubahan dan mengadakan lebih banyak program untuk belia sama seperti yan g dilakukan pada era tahun tujuh puluhan yang memberi perhatian berat kepada penubuhan persatuan belia.

Katanya, ini kerana dengan adanya persatuan belia dan dari situ dapat melahirkan pemimpin akar umbi selain melatih ahli belia setempat dalam pelbagai bidang termasuk kepemimpinan, ekonomi, pertanian , kemahiran dan agama.

Beliau berkata, sejak kebelakangan ini golongan belia berpersatuan dipinggirkan dan tidak diberi perhatian sebaliknya kerajaan lebih banyak menumpukan kepada aktiviti sukan membabitkan perbelanjaan besar.


No comments: