Halaman

11 May 2013

Exco Kerajaan Negeri berazam laksana tanggungjawab

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abdul Rahman

Barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu (Exco) yang dilantik di Istiadat Perisytiharan Pelantikan Menteri Besar dan Exco di depan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Maziah, hari ini, berbesar hati menerima pelantikan itu dan berazam melaksanakan amanah bagi memacu Terengganu sebagai negeri maju mengikut portfolio masing-masing.

 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permaisuri, Dato’ Mohd Jidin Shafee, yang dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan berkata dia akan meneruskan semula program yang sudah dirancang di samping membuat kajian semula dengan lebih mendalam bersesuaian dengan kedaaan semasa selaras dengan kehendak Pusat.

 “Oleh kerana sektor pelancongan merupakan perkara kedua terpenting di Terengganu, kita perlu menubuhkan kumpulan penasihat bagi memastikan perjalanan industri ini mencapai tahap global.

“Memandangkan industri ini cukup penting dalam menjana ekonomi, kita berharap mendapat komitmen daripada penasihat yang diselaraskan dengan apa yang kita ada dan menggunakan kebolehan-kebolehan untuk mempamerkan keupayaan Terengganu sebagai negeri yang perlu dilawati,” katanya.

 Muka baru, Adun Ajil, YB Ghazali Taib yang dipertanggungjawab memegang portfolio Pengerusi Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi, Tugas-Tugas Khas Negeri berazam meneruskan kecemerlangan kepimpinan dan pentadbiran Terengganu.

Katanya, pengalaman dalam bidang pendidikan selama 26 tahun akan digunakan sebaik mungkin dan tidak akan dipersia-siakan demi anak didik Terengganu.

 “Selok belok pentadbiran sekolah sama ada peringkat sekolah rendah, menengah dan pengajian tinggi, tidak menjadi masalah bagi saya kerana sudah mengikuti pelbagai kursus berkaitan itu.

“Saya akan merangka dan mendapatkan beberapa panduan terperinci daripada mereka yang berpengalaman dan mewujudkan satu pasukan khas bagi tujuan itu,” katanya

.

No comments: