Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

21 October 2012

Batu Bersurat Lambang intelektual Melayu

Oleh: Mastura Jamaluddin

Memasyarakatkan tempat bersejarah iaitu Batu bersurat yang bertaraf dunia dan bukan semata-mata dari aspek pelancongan sahaja, menjadi pendekatan utama Lembaga Muzium Negeri Terengganu.

Ianya di hidupkan melalui pelbagai pendekatan perancangan bagi mengembalikan kesuraman tempat bersejarah tersebut.

Batu Bersurat bukan sekadar bukti kedatangan Islam ke Hulu Terengganu tetapi merupakan bukti penggunaan awal serta tempat kelahiran tulisan jawi tertua di dunia.

Ianya merupakan lambang intelektual melayu yang menjadi warisan dunia pada ketika ini.

“Pelbagai perancangan akan di buat bagi mempromosikan memorial Batu Bersurat ini supaya ia dapat menarik kedatangan pelancong yang lebih ramai ke daerah ini sekaligus meningkatkan pendapatan masyarakat setempat sekiranya bijak mengambil peluang.

“Banyak agensi pelancongan di negeri ini tetapi tidak ada agensi yang memasukkan Memorial Batu Bersurat sebagai tempat yang wajib di lawati dalam pakej mereka.

"Oleh sebab itu,kami akan mengambil langkah untuk mempromosikan tempat bersejarah ini kepada pelancong dan yang terdekat kami akan memasyarakatkan Memorial ini agar popular di kalangan penduduk tempatan,” kata Pengarah Lembaga Muzium Negeri Terengganu, Haji Mohd Yusuf Abdullah ketika di temui selepas majlis gotong royong di sini.

Program gotong royong bersama Ahli Parlimen Hulu Terengganu, jabatan kerajaan serta masyarakat setempat yang di anjurkan oleh Lembaga Muzium bersama lima Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung(JKKK) iaitu Kampung Buluh, Batu Bersurat, Padang Tara dan Kuala Por.

Beliau juga berkata satu Muzium Batu Bersurat akan di bina di atas kawasan seluas kira-kira 2.8 hektar berdekatan dengan tempat Memorial Batu Bersurat yang ada sekarang.

Turut hadir sama pada program tersebut ialah Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Haji Mohd Nor Othman dan Pegawai Daerah Hulu Terengganu,Datuk Wan Mohd Wan Ibrahim.