Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

21 October 2012

Terengganu muncul juara Karnival Sukan Media-Petronas Pantai Timur 2012

Oleh: Aida Abd Rahman

Pasukan Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) selaku tuan rumah Karnival Sukan Media-Petronas Pantai Timur 2012 muncul juara keseluruhan dalam kejohanan sehari yang berlangsung di gelangang sukan Terengganu Equestrian Resort, Kuala Terengganu, semalam.

Hadiah kemenangan disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mamat di majlis penutup karnival itu, di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, malam tadi.

Hadir sama, Timbalan Presiden Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia, Dato' Wan Hisham Wan Salleh;  Pengurus Besar Petronas Wilayah timur, Encik Wan Mohd Hasnan Abdullah, Presiden Kawat, Encik Ayob Mamat; Presiden Kelab Wartawan Pahang, Nik Naizi Husin dan Presiden Kelab Wartawan Kelantan, Anwar Hussin.

Seramai 200 atlet di kalangan pengamal media dari Terengganu, Pahang dan Kelantan serta Petronas berkampung di Kuala Terengganu bagi menjayakan karnival sulung itu.

Daripada empat acara yang melibatkan sembilan kategori yang dipertandingkan, Terengganu mengumpul 830 mata selepas membaham enam emas, empat perak dan satu gangsa.

Naib johan milik pasukan Pahang dengan 470 mata terkumpul, diikuti ketiga, Kelantan (260 mata) dan keempat pasukan Petronas (60 mata).

Emas pertama tuan rumah diperolehi menerusi boling individu yang dimenangi Abd Rahim Daud dari Unit Komunikasi Negeri, diikuti perseorangan ping pong (Jefri Mamat-RTM), ping pong berpasukan, badminton beregu campuran (Rosamiza Omar dan Noor Shamsiah dari Bernama), badminton beregu lelaki (Aziz Abdullah dan Nik Mohd Hazuwal Nik lah) serta badminton berpasukan.

Manakala pingat perak menerusi boling berpasukan, ping ping beregu lelaki (Rizallimi dan Yusof Sabri), ping pong berpasukan, badminton beregu campuran (Arjasneh Ahmad dari Bernama dan Lew I-Ling dari Sin Chew Jit Poh) serta badminton beregu lelaki (Aswadi Alias dan Mazlan Abd Ghani dari NSTP).

Sementara satu-satunya gangsa diperolehi menerusi acara futsal yang berlangsung di gelanggang Futsal Uptown, Jalan kamaruddin.