Halaman

19 September 2013

MB lancar Walk4Malaysia Ahad ini

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan menyempurnakan acara pelepasan Walk For Malaysia (Walk4Malaysia) di Dataran Kuala Besut, pada 22 September (Ahad) ini.

Pelbagai acara seperti senamrobik, silat dan dikir barat akan diadakan bagi memeriahkan acara tersebut yang membawa misi keamanan dan sokongan rakyat kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Seorang penduduk tempatan yang bernazar untuk berjalan kaki dari Kuala Besut ke Putrajaya jika BN menang pada Pilihan Raya Kecil DUN Kuala Besut, 24 Julai lalu, akan menunaikan nazarnya melalui Program Walk4Malaysia yang dirancang Kerajaan Terengganu.

Mohd Nor Mat, 48, pekerja rendah am di Yayasan Islam Terengganu cawangan Besut, akan menunaikan impiannya berjalan kaki sejauh lebih 600 kilometer dari Kuala Besut ke Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Semangat kental dan kecintaannya terhadap BN yang menebal mendorong beliau untuk berjalan kaki bagi membuktikan sokongan kepada BN dan Kerajaan Terengganu.

Pada hari pertama, beliau yang pernah berjalan sejauh 380 kilometer dalam masa empat hari dari Kemaman ke Besut pada tahun 2008, akan berjalan kaki dari Dataran Kuala Besut ke Merang, Setiu sejauh 67.5 kilometer dalam tempoh 13 jam 35 minit.

Mohd.Nor Mat, dijadualkan bermalam di Merang dan meneruskan perjalanan pada hari kedua ke Batu Buruk Kuala Terengganu.

Majlis pelancaran Walk4Malaysia telah disempurnakan Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar di pejabat Perdana Menteri di Putrajaya pada 13 September lalu.

No comments: