Halaman

18 September 2013

SMK Bukit Payong, Marang berkhemah di Setiu

Oleh: Aminudin Ismail.

Pelajar bersungguh menyertai acara tarik tali.
SETIU: Seramai 111 pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Payong, Marang yang bakal menduduki SPM tahun memperolehi banyak pengalaman berguna ketika menyertai Program Perkhemahan Perdana Badan Beruniform di Pusat Kokurikulum UnisZa, Merang di sini.

Program selama tiga hari yang bermula 14 sehingga lalu dan berakhir kelamrin adalah perkhemahan perdana kali ke enam dan kali pertama disertai hanya pelajar-pelajar tingkatan lima dan turut disertai 20 guru pengiring.

Pengetua SMK Seri Payong, Muhamad Bin Tawan berkata, program itu merupakan sebahagian daripada usaha untuk memberikan keyakinan kepada pelajar dan bagi memberi pendedahan kepada pelajar untuk mengalami pengalaman berkhemah.

“Selain itu perkhemahan ini juga bertujuan bagi mendidik pelajar agar lebih berdisiplin, mematuhi masa dan memupuk semangat berpasukan dalam sesebuah unit beruniform.

“Kekentalan semangat individu serta kerjasama berkumpulan yang ditunjukkan sepanjang program ini berlangsung membuktikan bahawa kegiatan luar seperti perkhemahan, dapat melahirkan pelajar yang berkeyakinan dan mempunyai ketrampilan yang tinggi.

“Samada dari segi sahsiah mahupun sosial sesuai dengan saranan kementerian pelajaran bagi mencapai kesempurnaan jasmani, emosi dan rohani bukan hanya bergantung dalam bidang kurikulum (akademik) semata-mata,” kataya.

Pelbagai aktiviti diadakan seperti sukaneka, pertandingan masakan, pakaian pengantin. Aktiviti lasak jugak seperti water confident, berkayak dan kembara malam menguji pelajar dari segi mental dan fizikal.

No comments: