Halaman

16 September 2013

Golongan belia bertanggungjawab teruskan kesinambungan makmurkan negara

Oleh: Suriati Ali 

Masyarakat terutama golongan belia hari ini, sewajarnya bertanggungjawab memastikan kesinambungan memakmurkan negara dengan idea bernas dan berkesan.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata jika sejarah sudah tercipta dan sedang dicipta generasi dahulu dan hari ini, maka generasi akan datang perlu bersedia dari sekarang untuk mencipta sejarah agar kegemilangan negara terus berhasil tanpa noktah.

 Katanya, kerajaan negeri telah melaksanakan pelbagai program dan projek pembangunan bagi memastikan kehidupan rakyat dapat ditingkatkan.

“Melalui agenda `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan yang diperkenalkan lebih lima tahun lalu, pelbagai program sama ada dalam bentuk pembangunan fizikal mahu pun modal insan telah diadakan.

 “Bagi memahami dan menghargainya setiap indivudu perlu kembali kepada susur galur sejarah,” katanya ketika berucap pada Majlis Sambutan Jubli Emas Hari Malaysia peringkat Terengganu, di Perpustakaan Awam Negeri Terengganu, hari ini. Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agung Kemerdekaan ke 56 Terengganu yang juga Pengerusi Perindustrian dan Perdagangan, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

 Katanya, sebagai rakyat Malaysia, kita seharusnya berbangga kerana segala usaha untuk mengisi kemerdekaan dan menangkis segala cabaran berjaya dicapai dengan kekuatan tolenrasi semua kaum yang menganut berbagai agama. 

“Kita sepatutnya berterima kasih dan menunjukan terima kasih kepada bapa-bapa kemerdekaan yang telah meletakkan batu asa yang kukuh dengan terus memperkukuhkan tolenrasi antara kaum, mempertahankan keharmonian dan terus berganding bahu membina negara Malaysia yang disegani dunia,” katanya.

   

No comments: