Halaman

17 September 2013

Pustaka Kongres AS kunjungi Ukom

Oleh: Aida Abd Rahman

Perpustakaan Kongres Amerika Syarikat (AS) (Library of Congress) mengunjungi Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) dalam usaha berkongsi maklumat bagi menyiapkan jurnal dan dokumen untuk rujukan 20 universiti di AS.

Timbalan Pengarah (Pengurusan) Ukom, Encik Ahmad Razif Abdul Majid berbincang sesuatu dengan  Ketua Perpustakaan Kongres AS, Mr  M Lingeswaran
Kunjungan Ketua Perpustakaan Kongres AS yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, M Lingeswaran adalah kali ketiga ke negeri ini selepas lawatan terakhir empat tahun lalu.Menurutnya, kunjungan berkenaan membolehkan pihaknya menyiapkan jurnal khusus mengenai gaya hidup, kebudayaan dan perkembangan Terengganu serta negeri lain di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

“Hasil bahan dan maklumat yang diperolehi bukan sahaja digunakan oleh pensyarah, penyelidik dan penuntut di 20 universiti seluruh AS, malah ditempatkan di perpustakaan khas di AS yang menjadi rujukan oleh semua pembaca melangkau seluruh dunia di perpustakaan itu,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Pengarah (Pengurusan) Ukom, Encik Ahmad Razif Abdul Majid, penolong Pengarah Penerangan, Encik Harun Hassan dan Penolong pegawai tadbir, Puan Noriah Mohammad.

Perpustakaan terbesar di dunia dari segi luas rak buku dan total koleksi buku, selain mendaftar lebih dari 32 juta judul bahan pustaka yang ditulis dalam 470 bahasa.

Selain itu, gedung ilmu itu juga menyimpan lebih dari sejuta judul terbitan pemerintah Amerika Serikat, sejuta terbitan akhbar seluruh dunia selama tiga abad terakhir, 33,000 naskhah akhbar yang dijilid, 500,000 gulung mikrofilm, lebih dari 6,000 judul buku komik serta koleksi literatur hukum terbesar di dunia.

No comments: