Halaman

15 September 2013

Kerajaan serius wujudkan keseimbangan hutan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berusaha mewujudkan keseimbangan peranan hutan terhadap pembangunan sosio-ekonomi, pengekalan kestabilan alam sekitar, pemuliharaan biodiversiti dan pengekalan budaya masyarakat seiring dengan pertambahan penduduk di masa depan.

Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, Terengganu merupakan negeri yang masih memiliki kawasan berhutan yang luas dengan 0.544 juta hektar Hutan Simpan Kekal atau 42 peratus daripada keluasan tanah negeri ini.

 “Daripada jumlah keluasan Hutan Simpan kekal itu, seluas 177,676 hektar dalam tindakan pewartaan oleh kerajaan negeri sebagai kawasan perlindungan mengikut fungsi hutan.


“ Ia merangkumi hutan tadahan air, hutan perlindungan hidupan liar, hutan lipur, hutan penyelidikan dan sebagainya,” katanya ketika berucap sempena Seminar Ekspedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu Terengganu 2013, di Hotel Permai, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Dato’ Ahmad Razif mewakili Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said merasmikan majlis itu . Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) (Dasar dan perancangan), Dato’ Masran Salleh dan Pengarah JPNT, Tuan Haji Azmi Nordin.

Hadir sama, Ketua Ekspedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu Terengganu 2013, Professor Emeritus Dato’ Dr Abdul Latiff Mohamad.

Dato’ Ahmad Razif berkata, sejak kebelakangan ini, terdapat peningkatan emndadak kesedaran masyarakat setempat dan antarabngsa mengenai ekpentingan hutan untuk diuruskan dengan lebih cekap bagi emnjamin kesejshteraan kehidupan manusia sejagat.

 “Hutan tidak lagi dilihat sebagai sumber utama untuk pengeluaran kayu balak sahaja. Sebaliknya permintaan terhadap hutan untuk tujuan perlindungan, pemeliharaan, rekreasi dan juga gedung ilmu dalam pelbagai bidang yang berasaskan ekologi hutan semakin mendesak dan bertambah penting.

 “Perubahan ini amat ketara sekali dan bertepatan dengan perkembangan globalisasi masa kini,” katanya.

Selain itu, menurutnya, menyedari keunikan dengan kepelbagaian ekonomi landskap semulajadi yang menarik di negeri, turut menjadi produk dan destinasi pelancongan utama negara.

Katanya, kawasan popular sebagai produk pelancongan termasuk Gunung Tebu, Air Terjun Chemerong, selain gugusan pulau yang indah seperti Redang, Perhentian, Bidong, manakala pembentukan batu yang unik seperti Gua Bewah, selain flora dan fauna serta panorama indah yang mempunyai kecantikan semulajadi dan nilai estetika tersendiri.

 

No comments: