Halaman

19 March 2014

Program Warna Warni di Muzium Negeri

 Oleh: Suriati Ali

 Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) akan menganjurkan Program Warna Warni Cuti Sekolah sebagai usaha memanfaat waktu terluang pada cuti penggal pertama persekolahan.

 Program yang berlangsung selama seminggu, bermula 21 hingga 28 Mac itu, diadakan di perkarangan Muzium Negeri Terengganu, Bukit Losong, Kuala Terengganu.

 Pelbagai program menarik disertakan, termasuk pameran pendidikan, demontrasi, permainan intraktif dan pesembahan kebudayaan semata-mata mahu mencapai sasaran pengunjung.<br />

Kira-kira 5,000 pengunjung, dijangka hadir sepanjang program tahunan tersebut.

Pengarah Muzium Terengganu, Haji Mohd Yusof berkata, pihaknya setia merencanakan program tertentu pada setiap tahun, termasuk mengambil kesempatan menganjurkan aktiviti setiap kali tiba cuti sekolah.

Katanya, usaha itu mampu meningkatkan jumlah pengunjung sedia ada, selain menaikkan imej tempat bersejarah itu. “Sambil mengikuti program, pengunjung boleh melawat puluhan galeri yang memamparkan pelbagai keunikan dan bahan sejarah lampau.

 “Antara galeri yang sering menjadi perhatian umum tentunya galeri Diraja, galeri tekstil, galeri islam, galeri sejarah, galeri kraf, galeri petroleum dan galeri ilmu kejadian,” katanya.

LMNT turut melancar dan mengagihkan kalendar aktiviti tahunan yang memuatkan program seperti Pameran `Demi Masa’ yang berlangsung pada 17 Mac hingga 15 Jun; Seminar 3 Abad Pentadbiran Islam di Terengganu (5-6 Mei) dan Festival Muzium pada 26 Mei hingga 26 Jun.

 Program lain, Pertandingan Pelita Raya dianjurkan pada 21 Julai; Pertandingan Lukisan dan Fotografi Citra Terengganu (16-8 Ogos) dan Pameran 1001 Senjata diadakan pada 26 Ogos hingga 31 Disember.

 

No comments: