Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

20 March 2014

PBS 'is completely Offline'- Idris Jusoh.

Seorang guru mengabadikan gambarnya bersama Idris sambil diperhati rakan-rakan.
Oleh: Aminudin Ismail. 

MENTERI Pendidikan II, Dato' Seri Idris Jusoh mengharapkan pihak-pihak tertentu tidak lagi menjadikan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)sebagai satu isu selepas penambaikanya diumunkan Timbalan Perdana Menteri, kelmarin.

"Alhamdulillah, kita sudahpun melancarkan program sistem penambahbaikan PBS ini. Ia mendapat sambutan yang baik, semalam saya nampak persatuan-persatuan dah OK, guru-guru dan OK.

"Saya tidak mahu lagi ia dijadikan isu oleh pembangkang kerana kita sudah jelas. Bagi kementerian apa yang rasa kurang baik kita akan tambah baik.

Guru-guru bergambar kenangan bersama Idris.
"Kita mahu dengan sistem ini, kualiti pendidikan di negara ini akan dapat ditingkatkan," katanya pada sidang akhbar ketika hadir pada Majlis Mesra beliau dengan guru-guru Dearah Hulu Langat, Di Kuarters Guru Kajang Utama di Kajang, kelmarin.

Idris berkata, penambaikan PBS itu ialah mesra guru fokuskan pengajaran dan guru-guru tidak lagi dibebankan melalui pelaksanaan PBS itu.

"Cikgu mengajar sahaja, tiada lagi file-file pelajar, sekarang tidak perlu lagi, cikgu sudah tahu pelajar dia, jadi tidak perlu lagi file pelajar. Ia 'is comletely offline', jadi tidak timbul masalah untuk PBS itu, walaupun ada lagi yang perlu 'key in', keseluruhan PBS tiada lagi online kerana PBS 'is completely offline,'" katanya.
Antara guru Hulu Langat yang hadir

SUP Idris, Dato' Halim (tengah) turut hadir.

Antara tetamu jemputan.

Jemputan khas yang hadir.

Idris pada sidang media.