Halaman

17 August 2013

Masyarakat perlu hargai pejuang kemerdekaan negara


YB Muhamad Pehimi bersalaman dengan Abdullah Mat Din

Oleh: Mohammad Ishak 

Rakyat negeri ini diajak menghargai jasa dan sumbangan pejuang yang berjaya membebaskan negara daripada penjajah kerana merekalah yang membawa kepada kemajuan dan kesejahteraan rakyat yang dinikmat oleh Malaysia sekarang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Muhamad Pehimi Yusof berkata, tanpa pembabitan pejuang terdahulu yang sanggup mengadai harta dan nyawa untuk membebaskan negara sudah tentu generasi sekarang tidak akan menikmat apa yang ada pada masa kini.

Katanya, sumbangan pejuang terdahulu sememangnya banyak membantu kerajaan untuk membentu Malaysia yang kni sudah mencapai kejayaan cemerlang dalam pelbagai bidang.

“Usaha yang dilakukan oleh kominiti setempat mengangkat pejuang terdahulu yang masih hidup patut dihargai dan dicontohi pihak lain,” katanya ketika menyampaikan anugerah khas kepada tiga pejuang dari Kampung Gong Gucil, dekat Jertih, hari ini.

Tiga beradik dari kampung itu yang sama-sama berjuang memerdekan negara menerima anugerah khas terbabit ialah Abdullah Mat Din, 74, Mat Ali Mat Din, 70 dan Halimah Mat Din, 73.

Majlis anjuran Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Gong Gucil, itu mendapat pujian Muhamad Pehimi kerana satu-satunya Badan Bukan Kerajaan (NGO) di daerah Besut yang mewujudkan anugerah untuk pejuang.,

Majlis sempenaa sambutan Aidilfitri itu bertujuan menghargai jasa dan sumbangan pejuang terbabit selain merapatkan hubungan komuniti dengan pemimpin.

Pengerusi JKKK kampung itu, Zahari Mat Din, berkata pihaknya bangga kerana berjaya mengadakan program seumpama itu bagi menghargai warga emas yang sebelum ini amat berjasa kepada masyarakat.


No comments: