Halaman

13 August 2013

MB lancar kempen kibar Jalur Gemilang

Oleh; Esah Abdullah 

Majlis pelancaran Perayaan Bulan Kemerdekaan ke-56 dan Kempen Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri Terengganu akan diadakan di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam pada 19 Ogos ini bermula jam 2.45 petang.

Penolong Setiausaha Kerajaan (Kerja Raya dan Pengangkutan) Encik Nasran Abd. Halim berkata, majlis pelancaran akan dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku diikuti lagu 1Malaysia.


 Katanya majlis pelancaran juga akan diserikan dengan persembahan sajak Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku yang akan disampaikan oleh Muhammad Iqbal Zahanuddin dan Nur Atiekah Hidayah Hussain dari Institut Pendidikan Guru Kampus Dato' Razali Ismail Kuala Terengganu.

Menurutnya, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan menyempurnakan majlis pelancaran berkenaan yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian dan Perdagangan negeri merangkap Pengerusi Jawatankuasa Agung Sambutan Perayaan Bulan Kemerdekaan, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang.

“Sebaik selesai ucapan pelancaran, upacara perarakan masuk 56 Bendera Malaysia oleh Pasukan Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) diikuti upacara menaikkan bendera serta penyerahan Bendera Malaysia kepada pegawai-pegawai daerah,” katanya.

Katanya, gimik pelancaran ialah melekatkan Bendera Malaysia dan Striker Hari Kemerdekaan di kenderaan jabatan negeri dan persekutuan.
 

No comments: