Halaman

14 August 2013

Kejohanan di Perancis sangat mencabar

Oleh: Noraini Jusoh dan Nurul Suraya Abd Sukor (pelatih)

Atlet sukan berkuda, Azizatul Asma Abdullah, 17, mempamerkan aksi cemerlang dan membanggakan apabila mendahului rakan sepasukan pada kejohanan FEI World Endurance Championships for Young Riders & Juniors 2013 di Perancis, baru-baru ini.

Azizatul yang merupakan atlet kelahiran Terengganu berjaya menduduki tangga ke-18 daripada 98 peserta keseluruhan yang bertanding pada kejohanan tesebut.

Menurut Azizatul, beliau menjalani latihan di Lembah Bidong seawal bulan Disember tahun lalu sebagai persediaan menghadapi kejohanan tersebut.

"Pertandingan pada kali ini sangat mencabar, selain diadakan pada bulan puasa kawasan tempat pertandingan juga banyak berbukit serta berpasir dan sangat berbeza dengan tempat sendiri.

"Saya juga menghadapi persaingan sengit terutamanya peserta dari negara Eropah, tetapi Alhamdulillah, saya berjaya meneruskan perlawanan hingga ke garisan penamat,” katanya yang mula menyertai kejohanan sukan berkuda pada usia 13 tahun.

Atlet lain, Mohd Ziyad Hamzah, 16, mengakui bahawa pertandingan pada kali ini sangat mencabar walaupun beliau berpengalaman dalam mengikuti kejohanan yang diadakan di luar negara.

"Ini adalah kali pertama saya mengikuti pertandingan yang sangat mencabar. Ia berbeza dengan pertandingan di England tahun lepas. Saya sudah agak penunggang dari Perancis akan beri cabaran yang hebat kepada penunggang lain.

"Pertandingan di Perancis sangat mencabar dengan trek yang tidak rata dan cuaca panas menyebabkan kami tidak boleh menunggang terlalu laju. Kami hanya ikut arahan dari jurulatih, tapi bersyukur dapat tempat keempat,” katanya.

Atlet kelahiran Perlis, YM Tengku Puteri Helen Nurina Tengku Shaharin, 16 mengakui bahawa kejohanan tersebut memberi pengalaman baru dan mendedahkan beliau dengan suasana tempat pertandingan yang berbeza.

"Kejohanan di Perancis lagi susah sebab keadaan cuaca yang panas, ditambah lagi trek yang berbukit dan berbatu, berbanding trek di Terengganu yang lebih rata dan berpasir.

"Walaupun lebih ramai penunggang wanita, tetapi mereka lebih berdaya saing dan memberi saingan hebat kepada saya. Ia adalah pengalaman baru buat saya,” katanya kepada Teganukita.

Atlet sukan berkuda negara yang mendapat tempat keempat daripada 20 negara yang bertanding pada kejohanan tersebut, menerima insentif RM5000 seorang dan diraikan dalam Majlis Pengurniaan Insentif kepada Atlet FEI World Endurance Championships for Young Riders & Juniors 2013 di Permai Inn Kuala Terengganu, baru-baru ini.

 

No comments: