Halaman

13 August 2013

ILP tawar kursus mengikut keperluan industri

Oleh; Esah Abdullah 

Institusi latihan Perindustrian (ILP) Kuala Terengganu menawarkan 11 kursus mengikut keperluan industri masa kini bagi memenuhi permintaan tenaga mahir yang semakin meningkat kebelakangan ini.

Pengarahnya, Encik Abdul Wahid Embong berkata, antara kursus ditawarkan termasuklah teknologi elektrik, penjaga jentera elektrik, penyejukbekuan dan penyaman udara, komputer sistem, mekanik industri, pemesinan am, pemasangan paip dan gas, binaan bangunan, binaan kayu, binaan paip dan sanitari dan diploma teknologi binaan.


Menurutnya, bidang teknologi elektrik, pemasangan paip dan gas, penyejukbekuan dan penyaman udara merupakan kursus paling diminati dengan tempoh belajar yang ditetapkan selama dua tahun tiga bulan adalah satu jangka masa yang lengkap untuk mereka mahir dalam bidang masing-masing.

Katanya, ILP Kuala Terengganu turut menjadi pilihan pelajar perempuan untuk melanjutkan pelajaran mereka dalam bidang kemahiran dan tahun ini pertambahan bilangan pelajar perempuan sebanyak 20 peratus berbanding tahun lepas,

 “Sebahagian besar pelajar perempuan memilih mengikuti kursus komputer dan teknologi binaan yang mungkin lebih bersesuaian,” katanya.

Namun begitu katanya, terdapat pelajar perempuan menceburi bidang kemahiran walaupun ia lebih dikuasai lelaki. ILP juga menetapkan peraturan sama dengan pelajar lelaki, lulus syarat akademik dan sihat fizikal.

Tambahnya, setiap tahun, ILP sasar kemasukan 120 hingga 200 pelajar pada setiap semester, sehingga kini, jumlah pelajar yang ada adalah lebih 600 orang, iaitu termasuk 120 pelajar bagi kemasukan Julai 2013.

“Kecenderungan peserta kursus menyambung pengajian mereka ke peringkat lebih tinggi juga membanggakan kita dan setakat ini kira-kira 20 peratus mengambil keputusan menyambung pengajian masing-masing,” katanya.
 

No comments: