Halaman

08 December 2011

Kerajaan lahir pelapis berilmu

Oleh; Esah Abdullah

Pihak pembangkang tidak perlu risau dengan program yang dilaksanakan kerajaan untuk para guru, pelajar dan ibu bapa yang bertujuan memberi kebaikan serta melahirkan generasi pelapis yang berilmu dan beriman pada masa depan.

“Kursus Lestari Guru-guru Terengganu telah berlangsung empat siri dan membabitkan 1,200 orang guru seluruh negeri,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Beliau berkata demikian dalam sesi penggulungan di Sidang Dewan Undangan Negeri pada hari terakhir petang ini.

Isu berkenaan dibangkitkan oleh Haji Wan Hassan Mohd Ramli (Pas-Sura) dan mendakwa peserta kursus telah diberi beg berisi buku pelbagai tajuk.

Katanya, pihak urusetia hanya membekalkan beg dan buku 1Malaysia kepada setiap peserta dan apa yang di bangkitkan wakil Pas-Sura itu sukar untuk dipercayai.

Tambahnya, tujuan kerajaan menganjurkan program ini adalah untuk meningkatkan prestasi guru yang membawa konsep memperkasa dan melonjakkan lagi prestasi pencapaian pendidikan negeri ke arah Terengganu Negeri Anjung Ilmu serta mencapai sasaran 201052.

Katanya, negeri kita sudah menjadi contoh dan ikutan kepada negeri lain termasuk pelaksanaan Kelas Kafa dan Program Khatam Quran.

Begitu juga isu e-Book yang dibangkitkan Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar (Pas-Ladang) yang merujuk kepada seorang pelajar Tahun Enam dari sebuah sekolah berbanding hampir 100,000 pelajar telah menerima agihan buku elektronik itu setakat ini.

Katanya kita harus bangga kerana pembangunan pendidikan tetap mengungguli Bajet 2012 strategik memantapkan pembangunan modal insan berkualiti keutamaan yang tertinggi ialah sektor pendidikan yang membabitkan belanja RM60.3 juta.