Halaman

05 December 2011

Penghakiman MST ke peringkat antarabangsa

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu (JKST) merancang untuk menyebarluaskan penghakiman Mahkamah Syariah Terengganu (MST) ke peringkat antarabangsa bagi memberi manfaat kepada fraternity kehakiman Islam secara keseluruhan.

Ketua Hakim Syarie MST Dato’ Haji Ismail Yahya berkata, idea tersebut disambut baik Syarikat Malaysia Current Law Jounal (MCLJ) Sdn Bhd yang sedia menerbitkan laporan syariah dalam bahasa Malaysia dan Inggeris.

Katanya, langkah merialisasikan hasrat JKST bertaraf dunia menjelang 2013 mampu dicapai apabila penghakiman bertulis di MST dimafaatkan di peringkat antarabangsa.

“Saya yakin semua warga JKST mampu membuat inovasi yang disokong pelbagai kemudahan prasarana termasuk pelaksanaan sistem e-Syariah, pensijilan 5S serta penubuhan Kumpulan Inovasi dan Kreatif (KIK),” katanya.

Selain itu katanya, sebahagian besar pegawai dan kakitangan mengamal sikap berlapang dada, sanggup menerima teguran serta mengaku kelemahan diri dilihat mampu meletakkan JKST berada di tahap terbaik.

Sehubungan itu, beberapa hala tuju JKST dikenalpasti termasuk memastikan penghakiman dan hukuman menepati Hukum Syarak dan undang-undang serta memastikan ‘end-product’ disempurnakan dengan cepat tanpa kelengahan yang tidak munasabah, saksama dan adil.