Halaman

20 February 2014

Terengganu carum RM757,440 untuk 25,248 ibu bapa tunggal

Oleh: Aida Abd Rahman

Nasib ibu dan bapa tunggal terus terbela apabila kerajaan negeri bersetuju mencarum RM757,440 menerusi Skim Takaful Ikhlas membabitkan 25,248 peserta tidak lama lagi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, dengan kadar caruman itu, semua peserta akan mendapat pelbagai faedah termasuk menerima RM22,000 untuk kematian dan kehilangan upaya kekal, RM750 untuk perbelanjaan perubatan, elaun hospital RM55 sehari dengan tuntutan maksimum sehingga 30 hari serta khairat kematian berjumlah RM2,500.


“Kita akan mula mencarum dalam tempoh beberapa bulan akan datang serta akan diselesaikan sebaik sahaja mendapat semua nama-nama ibu dan bapa tunggal berkenaan.

“Mereka akan mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebelum nama-nama berkenaan disalurkan kepada Yayasan Pembangunan Keluarga untuk urusan caruman itu,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan Dana Perubatan Kepada Jabatan Kesihatan Negeri, di Auditorium Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, YB Haji Muhammad Pehimi Yusuf dan Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dato’ Dr Anwa Sulaiman. 

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, perlindungan insurans seumpama itu pernah dilaksanakan sebelum ini, bagaimanapun pada tahun ini ia ditambahbaik serta lebih meluas ke seluruh Terengganu dengan faedah yang lebih baik.

“Setiap ibu dan bapa tunggal akan dicarum RM30 setahun melibatkan jumlah caruman lebih RM700,000. Bagaimanapun, jumlah caruman itu dijangka bertambah berikutan penambahan jumlah ibu dan bapa tunggal yang baru," kataya.

Menurutnya, kemudahan perlindungan insurans itu membuktikan kerajaan sentiasa mencari inisiatif bagi membela rakyat yang memerlukan perhatian dan pembelaan.

 

No comments: