Halaman

19 February 2014

SIASAT SYED AZMAN SALAH GUNA SURAT SPRM ?

Mengadakan temujanji, membuat laporan dan sebagainya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di mana-mana sahaja bukanlah perkara yang asing dan pelik.

  Bahkan bagi SPRM itu adalah prosedur biasa, termasuk membuka pusat informasinya kepada orang ramai untuk memudahkan urusan tersebut.
  Menurut Pengarah SPRM Terengganu,Tuan Zainal Adam di samping peranan media pihaknya juga telah membuka kaunter informasi di Pejabat Derah Besut dan Hulu Terengganu setiap hari Isnin dan Selasa, secara selang seli.
  Katanya, untuk berhubung dengan pegawai di pusat Informasi SPRM Besut disediakan talian 013 3837100 manakala Hulu Terengganu (019 3137400).
 Beliau memberitahu demikian kepada media Terengganu dalam satu majlis SPRM bersama Media di Hotel Permai Inn baru lalu.
 Oleh yang demikian, apabila Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Buruk, Dr. Syed Azman Nawawi mendedahkan SPRM sudah bersetuju untuk mengadakan temujanji untuk bincang rasuah di Terengganu, ia bukanlah bermakna berlaku rasuah kerana SPRM terbuka menerima aduan kepada semua pihak dan setiap aduan akan disiasat kebenarannya.
  Jadi tidaklah wajar hanya sekadar hendak laporkan sahaja sudah riuh hanya semata-mata untuk mengaburi mata rakyat Terengganu tentang dakwaan berlakunya rasuah oleh pimpinan Terengganu.
  Tindakan Dr Syed Azman menggunakan nama dan surat Ketua Pengarah SPRM itu di sidang akhbarnya itu perlu disiasat kerana cuba menjejaskan reputasi pegawai tinggi berkenaan dengan cara halus, sedangkan SPRM bersedia menerima sesiapa sahaja untuk membuat aduan dan berjumpa dengan para pegawainya.
  Dr Syed Azman berkata, pihaknya telah menerima surat balasan yang menyatakan persetujuan daripada SPRM yang bertarikh 10 Februari lalu.
  “Saya telah menerima surat daripada SPRM yang bersetuju dengan cadangan untuk mengadakan temu janji dengan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed. “...untuk bincang soal rasuah di Terengganu, Jumaat ini pada jam 3 petang,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Pas, baru-baru ini..

 Sedangkan sebelum ini, dalam pertemuan dengan media massa di Terengganu, Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Terengganu (SPRM), Tuan Zainal Adam berkata, pada tahun 2013 hanya 21 kes yang dibuka kertas siasatan, manakala dari jumlah tersebut hanya 11 tangkapan sahaja dibuat. Dari jumlah itu membabitkan lima penjawat awam, tiga orang awam dan tiga warga asing.

 Untuk rujukan (berita Teganukita berkaitan penjelasan Pengarah SPRM Terengganu mengenai indek rasuah Terengganu):

27 Januari 2014


KES RASUAH DI TERENGGANU HANYALAH 21, KATA PENGARAH SPRM TERENGGANU.


Teks oleh Ruslan Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra
Video oleh Mohd Yahya Muda

Tahniah kepada kepemimpinan Terengganu kerana dilaporkan kedudukan indek kesalahan rasuah di negeri ini tidak bertambah.

Pengarah SPRM Terengganu, Tuan Zainal Adam ketika mengadakan sidang akhbar kepada wartawan.
Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Terengganu (SPRM), Tuan Zainal Adam berkata, pada tahun 2013 hanya 21 kes yang dibuka kertas siasatan, manakala dari jumlah tersebut hanya 11 tangkapan sahaja dibuat. Dari jumlah itu membabitkan lima penjawat awam, tiga orang awam dan tiga warga asing.


Beliau berkata, SPRM amat memerlukan sokongan semua pihak bagi memberi kesedaran atau mendidik masyarakat tentang perlunya menjauhi perbuatan tersebut.


Sehubungan itu, di samping peranan media pihaknya juga telah membuka kaunter informasi di Pejabat Derah Besut dan Hulu Terengganu setiap hari Isnin dan Selasa, secara selang seli.

Untuk berhubung dengan pegawai di pusat Informasi SPRM Besut disediakan talian 013 3837100 manakala Hulu Terengganu (019 3137400).


Tuan Zainal dengan wujudnya kaunter informasi itu semua bahagian di negeri ini mempunyai kemudahan tersebut, di Selatan SPRM mempunyai cawangan di Kemaman, di Kuala Terengganu boleh terus ke ibu pejabat, manakala kini pula di buka kaunter di utara dan tengah (Hulu Terengganu).
Seramai kira-kira 30 wartawan dan pengamal media massa dan media baru hadir sama dalam perjumpaan mesra media dengan SPRM di Hotel Permai Inn hari ini (27 Januari). 

No comments: