Halaman

19 February 2014

Graduan UiTM bisnes sos.

GIGIH…seorang pemegang ijazah jurusan Pengurusan Pejabat dari Universiti Teknologi Mara (Uitm), Jengka, Rosnanisah Mat Shah, 25, sedang meletakan penutup –penutup botol pelbagai jenis sos yang siap untuk diedarkan, di bengkel milik ibunya, di Kampung Langkap, Setiu, baru-baru ini.

Rosnanisah yang kini menjadi pembantu kepada ibunya, seorang ibu tunggal, Ramlah Ali, 55, mengusahakan pelbagi produk sos, kicap dan cuka itu sejak lebih dua tahun lalu dan bengkelnya yang mendapat bimbingan dari Risda itu mampu mengeluarkan kira-kira 600 botol produk itu sehari.

Ibu Rosnanisah, Ramlah (kanan) sedang mengacau kicap.
"Ketika mula beroperasi, bengkel ini mengeluarkan sekitar 300 botol sehari dan edaranya sekitar Terengganu sahaja tetapi kini ia melebihi 600 botol sehari manakala edaranya sekarang sehingga ke Kuantan, Pahang,” katanya.

Antara jenama Seri Langkap keluaran RA Famili itu ialah cuka makan, kicap manis, sos pencicah, sos cili, sos tomato dan rojak buah

"Saya bercadang untuk menambah lagi beberapa produk baru syarikat ini antaranya ialah sos tiram dan kicap masin dan akan
meluaskan pasaranya," katanya
Rosnanisah meminati bidang perniagaan itu sejak dibangku sekolah lagi kerana ketika itu dia sering membantu ibunya berniaga bersama sebuah syarikat lain menjalankan perniagaan yang sama.- Aminudin Ismail.