Halaman

20 February 2014

Pantai Batu Buruk diwarta zon bebas asap rokok

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri bersetuju dengan cadangan Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) untuk mewartakan kawasan rekreasi Pantai Batu Buruk sebagai kawasan bebas asap rokok yang pertama di negeri ini.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said berkata pusat rekreasi itu menjadi kawasan kedua selain kawasan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) yang turut diwartakan sebagai zon larangan merokok di bandar ini.


“Kita sudah meluluskan perkara itu dalam mesyuarat Mingguan Exco pada hari ini, maka bermula minggu depan kita sahkan dan akan mewartakannya,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan Dana Perubatan Kepada JKNT, di Auditorium Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, YB Haji Muhammad Pehimi Yusuf dan Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dato’ Dr Anwa Sulaiman.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata mereka yang merokok di kawasan itu boleh dikenakan tindakan mengikut Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 iaitu denda maksimum RM10,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun jika sabit kesalahan.


No comments: