Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

30 March 2014

SRS Kampung Pelong di lancar.

Idris (dua dari kanan) bersama Abdul Rahman (sebelahnya)
Oleh: Aminudin Ismail.

PENUBUHAN Skim Rondaan Sukarela (SRS) Kampung Pelong pada awal tahun 2013 lalu sememangnya mampu mengawal kegiatan jenayah di kampung itu sehingga mendapat penghargaan daripada Ketua Polis Daerah Setiu.

Sehubungan itu, bagi memantapkan SRS di kampung itu, satu majlis pelancaran skim itu diadakan kelmarin dan pelancaran dilakukan oleh Ketua Siasatan Jenayah IPD Setiu, ASP Idris Mohamed.

Turut hadir ialah Jawatan Kuasa Kemajuan dan Keselamatan kampung itu, ahli SRS dan beberapa penduduk kampung.

Antara jemputan yang hadir.
Pengerusi JKKK Kampung Pelong, Abdul Rahman Abu Bakar berkata, sehingga ini seramai kira-kira 100 penduduk menyertai SRS dan mereka ditugaskan secara bergilir mengawal kampung bermula jam 12 malam.

"Alhamdulillah, sambutan penduduk terhadap SRS ini amat mengalakan dan sejak ia ditubuhkan tahun lalu, masing-masing memberi kerjasama untuk menjalankan tugas rondaan.

"Keadaan kampung ini begitu selamat dan kegiatan mencuri dan penagihan dadah dapat dibendung dan dikawal. Saya mengharapkan matlamat jenayah sifar dapat dicapai supaya penduduk dapat hidup dengan aman dan harmoni," katanya.