Halaman

03 June 2013

MBKT sedia 20 tapak Bazar Ramadan

Oleh; Esah Abdullah 

Orang ramai yang berminat untuk berniaga di tapak Bazar Ramadan sepanjang bulan puasa boleh mendapatkan borang petak jualan mulai sekarang sehingga tarik tutup pada 20 Jun depan.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Perbandaran, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Haji Ghani Idris berkata, terdapat 20 tempat perniagaan dalam kawasan MBKT sudah dikenal pasti.


“Kita kenl pasti tempat perniagaan beserta tempat jualan borang, pengurusan dan kanopi untuk memudahkan peniaga membuat urusan berkaitan,” katanya.

Menurutnya, pasar-pasar berkenaan adalah Pasar Cabang Tiga, Manir, Bukit Besar, Pasar Kedai Payang, Teluk Ketapang, Kedai Buluh, Batu Enam, tapak pasar malam Wakaf Tengah, pasar malam Gong Badak, Batu Buruk, Taman Shahbandar 1 dan 2, Taman Permint Jaya.

Pengadang Baru, tapak pasar malam di Jalan Budiman, Dataran Taman Purnama, Kampung Baru Seberang Takir, tapak letak kereta MBKT Jalan Batas Baru, tempat letak kereta Masjid Tengku Tengah Zaharah Kuala Ibai dan KP Uptown (Shahbandar).

Katanya, pemohon boleh hadir sendiri ke Pejabat Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil atau Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di kawasan berkenaan dengan membawa bersama kad pengenalan asal.

“Semua pemohon dikenakan bayaran permit antara RM70.00 hingga RM140.00 bergantung pada kawasan yang dipohon dan bagi peniaga air tebu, air kelapa, ayam bakar/pusing dan ikan bakar akan dikenakan bayaran tambahan RM30.00.

Selain itu katanya, MBKT dengan bekerjasama Jabatan Kesihatan akan menyediakan khidmat suntikan Pelalian Typhin VI bagi memudahkan peniaga Bazar Ramadan membuat kad akuan kesihatan.

“Para peniaga bolehlah datang ke Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu pada 17 dan 18 Jun mulai jam 9 pagi hingga 4 petang dan Pejabat MBKT Cawangan Terengganu Utara mulai jam 9 pagi hingga 4 petang untuk membuat suntikan ,” katanya.
 

No comments: