Halaman

05 August 2013

Harga barang terkawal

Oleh; Esah Abdullah dan Nurul Suraya Sukur (pelatih) 
Gambar oleh; Farah Farina Mohmad Zali (pelatih)

Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan negeri (PPDNKK) sentiasa turun padang memantau harga barang di premis-premis perniagaan bagi memastikan masyarakat mendapat harga yang berpatutan untuk persiapan menyambut hari raya.

YB Roslee Daud 
Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, YB Roslee Daud berkata, kerajaan sentiasa mengutamakan kepentingan orang ramai untuk berjimat ketika berbelanja.

“Setakat ini tiada aduan dan rungutan daripada orang ramai yang diterima mengenai harga barangan yang terdapat di premis perniagaan di negeri ini,” katanya kepada pemberita di majlis Pelancaran Program Jualan Terus dari Kilang Peringkat Negeri Terengganu di Perkarangan Perpustakaan Awam Terengganu.

YB Roslee Daud membantu kanak-kanak ini mencuba baju baru
Katanya, pada awal Ramadan memang ada rungutan daripada orang ramai mengenai beberapa harga keperluan harian khususnya ayam namun seteah kerajaan menguatkuasakan harga syiling baru-baru ini tiada rungutan lagi yang kedengaran.

“Saya yakin orang ramai telah menerima dan berpuas hati dengan harga yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.

Katanya, mengenai program inisiatif KPPDNK ini yang bertujuan memberi peluang kepada rakyat mendapat pelbagai barangan pada harga lebih rendah serta mengurangkan beban perbelanjaan semasa musim perayaan.

“Saya lihat banyak barangan yang dijual dengan potongan harga hingga 70 peratus dan ianya ada kualiti dan ini menguntungkan pengguna ketika berbelanja ,” katanya.

Sementara itu terdapat 17 syarikat bergabung menjayakan program berkenaan dengan pelbagai jualan pakaian, kasut, bag dan sebagainya dan akan berakhir sehingga 7 Ogos ini.
 

No comments: