Halaman

10 August 2013

Haram terima zakat, jika tidak layak : Pesuruhjaya JHEAT

Oleh: Aida Abd Rahman

Maidam sentiasa melakukan penapisan dan pemantauan untuk memastikan hanya mereka yang benar-benar layak sahaja memperolehi wang zakat,” kata Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Dato’ Mohd Rozali Saleh.

 “Perlu diingat, kalau ini dapat kita buat kita dapat menyelamatkan orang yang menerima (tanpa mengambil hak orang lain).Sesiapa yang mengambil barang atau wang yang bukan hak mereka, haram bagi mereka, selain berdosa dan tidak selamat hidup di dunia dan juga akhirat.


“Begitu juga orang yang memberi, sekiranya memberi hak dia kepada orang lain, berdosa bukan setakat dosa semata-mata, malah memberi kesan dan menimbulkan masalah lain seperti penyakit, hilang keberkatan dan kita mungkin tidak nampak perkara (masalah) itu akan datang,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai masih terdapat golongan yang bukan dikategorikan miskin,namun masih menerima zakat.

Dato’ Mohd Rozali berkata, apabila membuat dosa, maka perkara-perkara tidak baik akan menimpa kita bukan hanya di akhirat, malah juga di dunia.

Beliau berkata, sekiranya banyak banyak menipu dan gemar melakukan perkara yang Allah s.w.t mungkar pastinya memberi kesan kepada diri dan orang sekeliling di dunia ini, walaupun ketika itu memiliki harta dan kereta mewah.

 “Kita mahu elakkan perkara sedemikian dan hanya orang islam yang benar-benar layak menerima duit (zakat) ini.

“Jjika penerima zakat yang layak menerima duit yang sememangnya hak dia, pastikan akan muncul keberkatan kerana mereka sudah menghidupkan suasana sebenar sebagai glolongan yang harus diberi bantuan sewajarnya berlandaskan al-Quran dan al-Sunnah serta sumber yang diterima pakai syarak,” katanya.

Golongan dikategorikan sebagai fakir miskin yang ditetapkan oleh Maidam adalah berdasarkan kadar per kapita RM500 seorang pendapatan bulanan dikira berdasarkan perdapatan suami atau isteri dan dibahagikan kepada semua bilangan ahli isi rumah.

Bermula tahun ini, Maidam memperkenalkan kaedah baru pengagihan wang zakat kepada asnaf fakir dan miskin sempena Ramadhan berjumlah RM300 seorang dan pertambahan RM50 bagi setiap tanggungan tanpa had.

 Kadar itu jauh lebih tinggi berbanding sebelum ini, RM350 bagi seorang hingga tiga tanggungan dan RM450 jika lebih dari tiga tanggungan.


No comments: