Halaman

07 August 2013

Fama sasar RM800,000 jualan di pasar tani pra Syawal

Oleh; Esah Abdullah

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Terengganu mensasarkan kira-kira RM800 ribu hasil jualan seluruh pasar tani di negeri ini sempena Pasar Tani Khas Pra Syawal dalam tempoh lima hari menjelang hari raya Aidilfitri.

 Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Perusahaan Komoditi negeri, YB Nawi Mohamad berkata, sebanyak enam lokasi pasar tani terlibat dengan pasar tani khas iaitu di Padang Hilian, Kerteh, Chukai, Jertih, Kuala Besut dan Kuala Berang.


Katanya, melalui pasar tani khas itu sebanyak 13 barangan yang menjadi keperluan utama pengguna termasuk ayam, daging, ikan dan sayuran dijual dengan harga potongan istimewa antara lima hingga 10 peratus.

``Sebagai contoh daging dijual dengan harga RM23 sekilogram berbanding harga biasa RM24 sekilogram, begitu juga dengan ayam setiap seekor dikurangkan 0.70 sen,’’ katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media sempena Program Pelancaran Pasar Tani Khas Pra Syawal peringkat negeri di Pasar Tani Padang Hiliran, Kuala Terengganu.

Turut hadir Pengarah Kanan Pembangunan Usahawan Fama, Encik Ab Razak Ab Majid dan Pengarah Fama negeri, Encik Hassan Jusoh.

Katanya, kerajaan akan memastikan semua bekalan terutama keperlusan utama mencukupi sehingga menjelang perayaan.

Malah katanya, beberapa agensi seperti Fama, Jabatan Pertanian dan Perikanan akan sentiasa membuat pemantuan sepanjang jualan pasar tani khas itu bagi memastikan bekalan sentiasa mencukupi untuk menampung keperluan pengguna.

Beliau berkata, selain menjual pelbagai barangan keperluan harian, pasar tani khas itu turut menjual pelbagai barangan keperluan hari raya seperti biskut raya. untuk memudakan pengguna membeli semua keperluan hari raya di pasar tani.

Sehingga kini seramai 989 usahawan terlibat di 19 buah pasar tani di seluruh negeri dengan sasaran jualan RM26.5 juta pada tahun ini.

Katanya, sejak Januari hingga Julai lalu hasil jualan yang dicatat ialah RM16.64 juta dan Pasar Tani Padang Hiliran mencatatkan jualan tertinggi iaitu RM5.1 juta dalam tempoh berkenaan,
 

No comments: