Halaman

13 April 2011

MBNT anjur kejohanan bola sepak peringkat negeri

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman


YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar menyampaikan hadiah kepada pasukan yang menang.

Sebanyak 54 pasukan dari seluruh negeri menyertai kejohanan bola sepak sembilan sebelah anjuran Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) yang diadakan di Padang Bola Kampung Rawai dan Kampung Alor Limbat, kelmarin.

Pasukan LPRNJ muncul johan dan menggondol hadiah wang tunai RM1,000 serta piala pusingan dan piala iringan. Pasukan Good FC yang tewas kepada LPRNJ pada perlawanan akhir dengan keputusan penalti selepas kedudukan terikat 1-1 dalam perlawanan sebenar muncul naib johan dan menerima wang tunai RM700 dan piala iringan.

Manakala pasukan Ayos Hasli yang menewaskan pasukan Friend FC pada perlawanan menentukan tempat ketiga dan keempat muncul pemenang tempat ketiga. Pasukan Ayos Hasli menerima wang tunai RM300 dan piala iringan manakala Friend FC yang menduduki tempat keempat turut mendapat habuan yang sama.

Majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang kejohnan tersebut disempurnakan oleh Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar.Dalam uacapan perasmiannya, beliau berharap kejohanan tersebut mampu mencungkil lebih ramai bakat baru dalam bola sepak, khususnya dari kawasan Parlimen Marang, untuk diketengahkan ke peringkat negeri.

Beliau berkata, sekiranya pemain yang terpilih dapat bermain dengan baik, mereka akan diserap menyertai pasukan Terengganu atau T-team yang kini menduduki kedudukan agak baik dalam Liga Super.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu, Encik Mat Yusof Mat Ali, berkata pihaknya amat berpuas hati dengan sambutan golongan belia terhadap kejohanan itu yang diadakan khusus bagi mencungkil bakat-bakat baru dari seluruh negeri.

“Kejohanan ini diadakan bukan saja untuk menyediakan wadah kepada golongan belia beriadah, tetapi juga membantu kerajaan menangani masalah gejala sosial di kalangan belia,” ujar beliau.

Beliau berkata, kejohanan itu bukan saja menarik penyertaan belia, tetapi jumlah penonton yang besar pada setiap kali perlawanan diadakan.

Katanya, sepanjang dua hari kejohanan itu berlangsung ramai peminat bola sepak berkumpul di tepi padang bagi memberi sokongan kepada pasukan mereka.

“Pihak kami akan merancang lebih banyak lagi aktiviti sukan dan riadah supaya lebih ramai belia menyertainya di masa depan,” katanya.No comments: