Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

13 June 2012

LKIM sedia RM5.2 juta projek khas perumahan nelayan Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan menerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) memperuntukan RM5.2 juta untuk projek khas perumahan keluarga nelayan di seluruh Terengganu.

Pengarah LKIM negeri, Mohd. Saffe Mohd berkata, bantuan untuk membaik pulih dan membina rumah baru itu diagihkan secara berperingkat.

Menurutnya, sehingga kini 563 keluarga mendapat manfaat daripada projek itu.

“Ia membabitkan tiga kategori iaitu pembaikan rumah dengan nilai maksimum RM10,000 setiap sebuah, pembinaan rumah baru berjumlah RM40,000 dan penempatan semula nelayan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Sumbangan Program Ihsan Samudera dan Program LKIM Turun Padang di Kampung Rhu Sepuluh, Setiu baru-baru ini.

Program anjuran Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Yayasan Felda dengan kerjasama LKIM itu dirasmikan Pengerusi LKIM, Dato’ Mohd. Jidin Shafie yang turut mengagihkan bantuan persekolahan kepada seramai 1,000 anak nelayan.

“Program itu terarah kepada projek membaiki dan penempatan semula rumah nelayan bagi mewujudkan komuniti nelayan secara berpusat dengan melaksanakan pelbagai aktiviti ekonomi dan sosial,” katanya.