Halaman

15 June 2014

Isteri MB agih pakaian raya kepada anak yatim

To' Puan Hajjah Halina menyampaikan sumbangan pakaian raya kepada anak-anak yatim.
Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra

 Kerajaan negeri menghargai usaha Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim  (Perkaya) Terengganu  menjaga golongan itu dari setiap sudut termasuk dalam bidang pendidikan.

Isteri  Menteri Besar, To' Puan Hajah Halina Zakaria berkata,   usaha Perkaya mewujudkan asrama, sekolah  tahfiz dan juga universiti  membuka peluang lebih luas kepada golongan anak yatim di negeri  ini untuk kemenara gading."Saya   bangga kerana Perkaya berjaya menubuhkan Sekolah Menengah Akademik Tahfiz (SMAT) bertempat di Marang," katanya ketika berucap di majlis Sumbangan Pakaian Raya Anak-anak Yatim Tahun Tiga dan Enam Sekolah Rendah Daerah Kuala Terengganu di Dewan Besar Wisma Darul Iman hari ini.

Yang turut hadir, Yang Dipertua Perkaya, Prof Dato' Dr Tengku Mahmud Mansor dan  Ketua Sektor Pembangunan Kemanusiaan Jabatan Pendidikan Terengganu, Haji Ngah Bidin.

Katanya, Perkaya  merupakan sebuah pertubuhan kebajikan yang memberi khidmat untuk memajukan anak yatim khuususnya dalan bidang pendidikan di negeri ini.


"Saya menyeru anggota masyarakat dapat membantu Perkaya  sama ada dengan kewangan atau sokongan moral  bagi menjayakan wawasan  pertubuhan itu dari semasa ke semasa," katanya.

Menurutnya, dengan adanya tumpuan  pendidikan di peringkat  rendah dan menengah anak-anak yatim ini lebih berjaya dalam pendidikan mereka  dan seterusnya dapat melanjutkan pelajaran ke Universiti College Bestari (UCB) kepunyaan Pertubuhan Anak-anak Yatim Kebangsaan (Peyatim) di Setiu.


Pada majlis itu seramai  853 pelajar  yatim dalam daerah Kuala Terengganu  menerima sumbangan pakaian  raya yang disampaikan To' Puan Hajah Halina.


Tahun ini Perkaya memperuntukkan RM80,000  untuk membeli pakaian raya bagi diagihkan kepada  1,200 pelajar yatim seluruh negeri.


No comments: