Halaman

16 June 2014

UCB tuan rumah Sukan Masiswa

Oleh: Esah Abdullah

Universiti College  Bestari  (UCB)  Setiu akan menjadi tuan  rumah Majlis Sukan Institut Pengajian Tinggi Swasta  (Masiswa 2014) Zon Timur  meliputi Pahang, Kelantan dan Terengganu  bermula 19  Jun ini.

Naib Censelor UCB, Prof Dr Mustafa Ismail  berkata, seramai 2000 peserta daripada 16 Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) akan menyertai Kejohanan  Masiswa  yang berlangsung  selama tiga hari.


Katanya,  sebanyak lapan acara akan dipertandingkan dalam kejohanan itu antaranya termasuklah
bola sepak, badminton, pingpong, bola jaring, bola tampar dan sepak takraw.

"Satu  acara sukan terbaru yang diperkenalkan pada kejohanan kali ini ialah acara pentanque,'' katanya  dalam sidang media di Pejabat Perkaya hari ini. Yang turut hadir Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal.Pelajar & Alumni) Prof Madya Ahmad Suhaily Mohd Salleh

Beliau berkata,  tiga lokasi pertandingan dipilih membabitkan Kompleks Sukan Gong Badak, Institut Teknologi Petroleum Petronas (INSTEP) dan Kolej Kesihatan Batu Rakit.
Beliau berkata, antara  IPTS di Terengganu  yang akan menyertai kejohanan itu ialah Kolej University Bestari sendiiri, TATI University College, Kolej TESDDEC , INSTEP,  dan Kolej Teknologi dan Inovasi (KRIM).

Manakala IPTS di Kelantan ialah Kolej  Islam Antrabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS),   dari Pahang antaranya University Tenaga Nasional, Kolej Poly-Tech Mara,Kolej PTPTL  dan International College (IKIP).

Menurutnya, kejohanan sukan tersebut akan menjadi pemangkin hubungan baik dan jalinan kerjasama antara pelajar dan kakitangan di samping dapat mencungkil bakat baru untuk persiapan ke peringkat kebangsaan pada akhir tahun ini.


Katanya, majlis perasmian akan dilakukan Menteri Besar Dato' Haji  Ahmad Razif Abdul Rahman manakala   penutup oleh Pengarah Majlis Sukan Negeri  Terengganu, Encik  Ab Rasid Jusoh.


No comments: