Halaman

11 April 2014

Dalami a-Quran Elah Syiah

Umat islam terutama golongan muda di Terengganu di minta berusaha mempelajari dan menghafaz al-Quran bertujuan mengelak terjebak daripada gejala sekularisma, liberalisme , syiah dan anti hadith.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata kita juga perlu memartabatkan agama kita melalui al-Quran, jangan lupa bahawa hadith Nabi S.A.W merupakan sumber penting dalam ajaran islam. Katanya, hadith sahih perlu dipelihara dan dipelajari manakala hadith palsu hendaklah dibendung penyebarannya.

Golongan anti hadith yang hanya menggunakan logik akal juga wajar disekat dan diambil tindakan tegas.

“Mana mungkin kita boleh terpengaruh dengan fahaman ini, sedangkan di dalam al-Quran mengajar kita supaya mencontohi dan menjadikan Rasullullah S.A.W sebagai ikon serta ikutan melalui teladan yang baik,’’katanya

. Beliau berkata demikian pada Majlis Penutup Tilawah Al-Quran peringkat Terengganu, di Padang Majlis Daerah Marang, malam tadi. Hadir sama, isteri Menteri Besar, To’ Puan Norliza Mahmud, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

 Qari terbaik dimenangi, Ahmad Tarmizi Ali dari Dungun, berjaya membawa pulang wang tunai berjumlah RM7,000, sijil penyertaan, piala pusingan serta layak mewakili Terengganu ke peringkat kebangsaan yang dijadualkan berlangsung mulai 13 hingga 17 Mei.

 Naib johan, Aziz Mohammad (Hulu Terengganu) membawa pulang RM5,000 beserta sijil dan tempat ketiga dimenangi, Abu Bakar Deraman (RM4,000).

Manakala Qariah terbaik pula Nur Hidayah Abd Rahman, 23, memenangi wang tunai berjumlah RM7,000, sijil penyertaan, piala pusingan dan layak wakil Terengganu. Tempat kedua Azizah Zakaria dan ketiga pula Raziyati Mohd Ali.

 

No comments: