Halaman

09 April 2014

Ternakan Ayam Berhawa Dingin, Bawa Pulangan Besar

Oleh: Suriati Ali 

 Penggunaan teknologi moden menternak ayam daging dalam reban berhawa dingin menjadi anjakan paradigma kepada Pusat Keusahawanan dan Koperasi Siswa Unisza Berhad (Kosiswa) untuk meneroka.

Berdasarkan kajian selama dua tahun bersama pelbagai pihak, Kosiswa yakin kaedah berkenaan lebih mendatangkan hasil berskala besar, selain risiko kematian ayam berkurangan berbading kaedah tradisional.

Yang Dipertua/ Penasihat Kosiswa, Dr Fakhrul Anwar Zainol berkata pihaknya menyasarkan kira-kira 100,000 ayam pedaging dapat dipasarkan kepada pelanggan dalam tempoh lima tahun akan datang. Katanya, dia yakin sasaran itu mampu dicapai kerana melalui penggunaan teknologi moden memberi pulangan pendapatan berlipat kali ganda berbanding sistem tradisional.

“Sistem tertutup mampu menempatkan 20,000 hingga 25,000 ayam dalam setiap reban, sedangkan reban sistem terbuka hanya boleh menempatkan kira-kira 4,000 ayam saja.

“Penjagaan makanan dan kebersihan melalui sistem tersebut juga mudah menyebabkan kadar kematian ayam berkurangan, purata keuntungan bagi seekor ayam pula RM1.00 seekor,” katanya.

Menurutnya, Kosiswa membelanjakan hampir RM600, 000 bagi sebuah reban, walaupun modal asal untuk menggunakan sistem ini agak tinggi tetapi pulangan modal akan diperoleh dalam jangka masa singkat iaitu selewat-lewatnya tiga tahun.

 “Buat permulaan, pihaknya akan menternak lebih 20,000 ayam daging di Ladang Usahawan Tani, Kampung Pasir Akar, Hulu Besut mulai minggu depan.

 “Kita cuba peringkat pertama itu dengan dibantu 50 pelajar Falkulti Pertanian, Bioteknologi & Sains Makanan sebelum dapat menambah reban secara berperingkat peringkat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di pejabat Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) cawangan Terengganu, Wima Persekutuan, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Pengarah SKM, Mahmud Kadar dan Pengerusi Kosiswa, Muhammad Norsyahidin Abu Hasan. Dr Fakhrul turut memberitahu, projek yang dikelola di bawah Inkubator Usahawan Tani mempunyai perancangan cukup besar, termasuk menjadikan graduan sebagai usahawan berjaya apabila tamat pengajian kelak.

“Mereka ini sudah ada pengalaman luas, mendapat bimbingan melaksanakan projek pertanian berskala besar, memahami konsep perniagaan, faktor itu tidak menimbulkan masalah jika mereka ingin meneroka sendiri dalam bidang sama,” katanya.

 

No comments: