Halaman

10 April 2014

“ORANG DIALAH BUAT SESUATU YANG TIDAK MASUK AKAL!- KATA DS AHMAD SAID (MENGULAS TINDAKAN FAM ISU TEROWONG)

Oleh : RUSLAN ABDUL RAHMAN- Pengarang Teganukita.


 “Orang dialah tak masuk akal, tulislah,,tulis!, kata Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika seorang wartawan menyampuk bahawa apakah tindakan tiada pertuduhan ke atas isu terowong yang membabitkan pasukan JDT itu suatu perkara tidak masuk akal.

  “Macam mana ni sebelum ini telah denda JDT selepas itu kata tiada menerima sebarang pertuduhan pula??” kata Dato’ Seri Ahmad dengan nada yang agak keras dan kecewa.

 Awal April lalu pasukan bolasepak Johor Darul Takzim atau lebih dikenali dengan JDT didenda RM 30,000 atas insiden di Stadium Larkin.
  "Setelah panjang lebar hujah yang diberi oleh pihak JDT, pengadil, pegawai serta pegawai perlawanan, jawatankuasa berpuas hati bahawa perkara yang berlaku itu adalah berpunca daripada kelemahan keselamatan." kata Datuk Taufek Abd Razak, Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM. Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM itu mengumumkan pasukan Johor Darul Takzim (JDT) didenda RM30,000 kerana kelemahan keselamatan dalam terowong di Stadium Tan Sri Haji Hassan Yunos.
Insiden Terowong Larkin menjadi isu panas bola sepak negara selepas pasukan T-Team menarik diri daripada meneruskan permainan kerana alasan keselamatan ketika aksi bertemu JDT pada pusingan kedua Piala FA 1 Februari lalu.
 Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, kalau Johor (JDT) didapati bersalah kerana keselamatan, “mestilah ada orang tertentu yang terlibat, Johor itu negeri, mesti ada orangnya, pegawai pasukan bolasepaknya.”

Sambungnya lagi: “Takkan denda negeri tetapi tidak tahu siapa individu yang bersalah itu”.

 Beliau mengulas satu artikel dalam akhbar Berita Harian harian ini yang dibacakan oleh salah seorang wartawan kepadanya di sidang media di Kuala Terengganu sempena kunjungan Menteri Besar Perlis, Tuan Azlan Man bagi menjemput deligasi Terengganu menyertai SUKMA di Perlis tahun ini.

 Antara perkara yang dibacakan oleh wartawan bagi mendapat ulasan beliau ialah: Kuala Lumpur: Adakah 'tangan ghaib' benar-benar wujud dalam kes 'Terowong Larkin'?
 
Persoalan itu timbul apabila Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Abdul Razak (gambar) semalam membuat kejutan apabila mengesahkan pihaknya tidak menerima sebarang pertuduhan daripada pihak sekretariat FAM bagi membicarakan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) yang didakwa terbabit dalam kes pergaduhan di terowong itu.

  Jangan salahkan jawatankuasa tataterbit...tanyalah sekateriat FAM, kata Datuk Taufek sepertimana disiarkan oleh akhbar Berita Harian hari ini.

Dato’ Seri Ahmad berkata, FAM persatuan bolasepak yang tidak demokartik, kritik sikit, tegur sikit ambil tindakan, gantung , pecat dan sebagainya di bawah perkara 48 yang diperuntukkan dalam peraturan mereka.
“Mana demokrasinya...saya kritik pula kata saya tiada hak kerana tiada kaitan dengan FAM, habis tu kerajaan negeri Terengganu belanja berjuta-juta bagi kepada pasukan bolasepak di bawah FAM, wajarkah dikatakan saya tidak berhak bercakap?”
 .
Beliau meminta wartawan menelefon pihak FAM segera memberitahu apa yang disebutkannya petang ini untuk dapat ulasan berkaitan kirtikannya itu, khususnya tentang tindakan FAM yang meniadakan pertuduhan berkaitan isu kejadian dalam terowong.
 
“Kejadian itu di dalam terowong, bukan di atas padang, pengadil dan jawatankuasa pertandingan boleh buat keputusan batal pertandingan berdasarkan suasana di padang, ini berlaku dalam terowong sehingga pasukan Terengganu terpaksa diiring pasukan polis sampai ke sempadan Johor untuk balik dan diminta menanggalkan jersey Terengganu untuk elak kejadian tidak diingini,” katanya dengan nada agak tegas.

 “Macam mana tiada pertuduhan, denda sebelum ini telah dibuat, macam mana tiba-tiba tiada pertuduhan pula....sebab tu saya katakana ada tangan-tangan ghaib,” tegas Dato’ Seri Ahmad lagi dalam sidang media di Tingkat 18, Wisma Darul Iman hari ini 10 April sempena kunjungan Menteri Besar Perlis bagi tujuan jemputan ke SUKMA di negeri itu.

No comments: