Halaman

20 April 2014

Bina Komplek Pasar Produk Terengganu

Kerajaan negeri berhasrat mewujudkan kompleks membeli-belah berhampiran Pasar Besar Kedai Payang sebagai langkah memudahkan orang ramai terutama pelancong mendapatkan lebih banyak produk keluaran Terengganu.


Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan Dato’ Mohd Jidin Shafee berkata pihaknya bercadang membina sebuah kompleks membeli-belah yang turut dilengkapi kedai makan di lokasi stategik seperti di Taman Shah Bandar, Kuala Terengganu..

 Katanya, pembinaan kompleks berkenaan masih di peringkat cadangan namun pihaknya percaya dengan adanya kompleks itu, ia akan memudahkan pelancong untuk membeli produk Terengganu, termasuk songket, batik, tembaga, sutera dan barangan kraf..

"Taman Shah Bandar dikenal pasti mempunyai lokasi yang strategik memandangkan ia berdekatan dengan Pasar Besar Payang dan juga berhampiran dengan jeti yang menghubungkan pelancong dengan pulau-pulau yang ada di Terengganu," katanya.

 Mohd Jidin berkata kompleks yang bakal dibina di tepi sungai Terengganu itu juga bakal menjadi tumpuan pengunjung yang bertandang ke sini kerana pemandangan yang indah dan pembangunan yang pesat di tengah bandar raya itu.

 “Pihak kami juga yakin akan mencapai sasaran menerima lima juta pelancong pada tahun ini berbanding 4.5 juta pada tahun lepas.

 “Sasaran itu mampu dicapai menerusi pelbagai program yang dianjurkan seperti Festival Candat Sotong Antarabangsa dan Festival Kenyir,” katanya.

 

No comments: