Halaman

13 March 2014

Jadikan anak berjaya dalam pelajaran dan bermoral- Dato' Sabri.

Sabri ketika berucap merasmikan mesyuarat.
Oleh: Aminudin Ismail.

IBUBAPA perlu memainkan peranan penting dalam mendidik anak-anak supaya dapat melahirkan anak-anak yang cemerlang dalam pelajaran dan mempunyai akhlak yang baik.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, Dato’ Sabri Mohd Nor berkata, tugas mendidik anak-anak bukan terletak di bahu guru semata-mata tetapi ibubapa juga perlu memainkan peranan penting untuk mempastikan anak-anak mereka berjaya pada masa depan.

“Kadang-kadang guru tidak mampu untuk mendisiplinkan anak-anak, menjadikan anak-anak kita anak yang berakhlak.

“Untuk menjadikan anak-anak kita berjaya dalam akademik, guru boleh melakukannya tetapi kadang-kadang guru tidak boleh menjadikan anak kita anak yang berakhlak,” katanya.

Justeru itu, katanya ibubapalah yang bertanggungjawab untuk mempastikan akhlak anak-anak mereka baik dan tidak meletakan tanggungjawab itu kepada guru semata-mata.

Sebahagian ibubapa yang hadir.
“Tanggungjawab selepas pulang dari sekolah adalah tanggungjawab ibubapa untuk mendidik anak-anak supaya menjadikan anak yang berdisiplin dan anak yang berakhlak serta anak yang bermoral.

“Tentulah kita tidak mahu anak kita yang cemerlang dalam pelajaran tetapi tidak bermoral, apa yang kita mahu ialah anak kita berjaya dalam pelajaran dan mempunyai akhlak yang baik,” katanya ketika merasmikan mesyuarat Agong PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pelong, Setiu, hari ini.

Seramai kira-kira 200 ibubapa hadir pada mesyuarat itu yang turut mengadakan pemilihan untuk melantik jawatankuasa yang baru. Turut hadir ialah Timbalan Pegawai Pendidikan Daerah Setiu, Mohd Azmi Nazir.
Sabri menyampaikan hadiah cabutan bertuah.

Pelajar turut hadir mendengar ucapan Sabri

Azmi..mahu SMK Pelong cemerlang.

Antara jemputan yang hadir.

Sabri mencabut nombor bertuah.

Pencatat mesyuarat dan pengerusi majlis.

Seorang bapa sedang meneliti agenda mesyuarat.

Sabri bersama tetamu jemputan.

Ustaz membaca doa selamat.

 

No comments: