Halaman

12 March 2014

UMT sedia komersialkan kajian saintifik teknologi rawatan air sisa

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bersedia untuk mengkormesialkan hasil kajian teknologi rawatan air sisa mengunakan kaedah teknologi rawatan hijau bagi membantu mengembangkan bidang akuakultur di negara ini.

Profesor Kejuruteraan Air dan Air Sisa UMT, Ahmad Jusoh berkata, pihaknya bersedia bekerjasama dengan pemain utama dalam indutri ini khususnya penternak ikan dan petani bagi membantu meningkatkan pengeluaran produk yang mereka usahakan.


“UMT mempunyai kepakaran dalam bidang akuakultur dan ada penyelidik yang pakar dalam bidang teknologi, baka ikan, penyakit ikan serta makanan ikan itu sendiri.

“Apabila bergabung ia akan memberikan faedah kepada kedua-dua pihak dan tidak mustahil produk ini boleh dikomersialkan suatu hari nanti,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Syarahan Inaugural bertajuk ‘Wastewater Treatment Technology: A Green Application In Aquaculture’ di UMT, semalam.

Menurut beliau, teknologi rawatan hijau perlu digunakan dalam bidang akuakultur sebab ia berbeza dengan rawatan air biasa.

“Kita mesti menggunakan kaedah yang tidak merosakkan samada dari segi ikan atau alam sekitar,” katanya.

Tambah beliau, hasil kajian tersebut telah diimplimentasikan oleh seorang penternak ikan kerapu di Kampung Air Tawar, Setiu.

“Masalah yang dihadapi penternak ikan ini berpunca dari ammonia yang menyebabkan ikan yang dibela bersaiz dua inci sahaja. Sedangkan dia hendak besarkan ikan itu kepada saiz tiga inci.

“Dengan kaedah teknologi rawatan hijau ini, diharap dia akan berjaya menghasilkan saiz ikan yang dikehendaki,” ujarnya.

 

No comments: