Halaman

12 March 2014

Pembinaan Pasar Payang tetap diteruskan

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri akan meneruskan projek pembinaan Pasar Payang baru empat tingkat yang berhawa dingin bagi mengantikan bangunan itu yang disahkan sudah tidak selamat didiami.

 Pengerusi Jawatankuasa Tranformasi Kerajaan, Komunikasi dan Multimedia Negeri, YB A. Latiff, berkata tambahan pula keadaan Pasar Payang yang ada sekarang sudah tidak sesuai kerana sempit, bocor dan kotor, tidak sesuai dengan imej Terengganu sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Air.


 “Oleh itu, kerajaan negeri mengambil langkah membina semula Pasar Payang dengan pelbagai kemudahan moden dan struktur baru supaya lebih selamat. “Kita laksanakan semua itu untuk kemudahan orang ramai, terutama peniaga dan pelancong, bukannya seperti yang diperkatakan pihak tertentu, terutama pembangkang yang mendakwa mahu membunuh warisanTerengganu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Bersama Media anjuran Unit Komunikasi Negeri, baru-baru ini.

 Tinjauan Teganukita mendapati peniaga Pasar Payang masih meneruskan perniagaan masing-masing kerana belum mendapat arahan daripada pihak atasan untuk berpindah ke bangunan sementara.

 Perniaga makanan tradisional Terengganu, Ramlah, Hamid, 40, apa yang dirancang dan bakal dilaksanakan kerajaan untuk membina Pasar Payang baru diterima dengan hati terbuka kerana baik untuk peniaga, pelanggan dan pelancong.

 Katanya, jika tetap berniaga di bangunan uzur dan lama, bukan saja membahayakan peniaga malah pelanggan berasa tidak selesa.

 “Pada masa sama, pandangan orang ramai pun kurang elok kerana bangunan sekeliling Pasar Payang semuanya cantik dan moden,” katanya.

Seorang peniaga buah-buahan, Ramli Salleh, 30, dia tetap berpindah seperti yang diarahkan walaupun rasa berat hati untuk berniaga di lokasi baru.

“Pasar payang seakan sebati buat kami sekeluarga, kerana hampir 25 tahun kami sekeluarga mencari rezeki di sini.

“Perniagaan ini asalkan ayah yang mulakan sebelum saya mengambil alih tangunggjawab itu,” katanya

 

No comments: